Рада ухвалила закон “Про валюту і валютні операції”: що зміниться?

Share Button

Як передбачається, ЗУ “Про валюту і валютні операції” набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через 6 місяців з дня набрання ним чинності. Тому є, як мінімум, півроку на те, щоб ознайомитися з ним та приготуватися працювати з валютою за новими правилами.

Як повідомляє прес-служба НБУ, Верховна Рада схвалила у другому читанні та в цілому Закон «Про валюту і валютні операції».  За схвалення Закону проголосували 228 народних депутати.

Як зазначає Голова НБУ Яків Смолій, цей закон має позитивно вплинути на залучення інвестицій та експортну діяльність українського бізнесу.

«Закон «Про валюту і валютні операції» створить комфортні, прозорі та безпечні умови для ведення бізнесу в Україні і відкриє двері іноземним інвесторам. А українці отримають право інвестувати в цінні папери на глобальних ринках та розміщувати кошти на рахунках будь-яких банків світу», – підкреслив Голова НБУ Яків Смолій.

Закон знімає будь-які обмеження на проведення валютних операцій, за винятком кризових ситуацій. Українці також зможуть інвестувати гроші за кордон без отримання індивідуальних валютних ліцензій, які вимагалися раніше.

Картинки по запросу Закон про валюту

Закон також знімає валютний контроль для операцій до 150 тис. грн. Раніше під контроль підпадали всі валютні операції.

Також документом скасовується обмеження щодо терміну для розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів (раніше – до 180 днів) і покарання за порушення термінів закриття контрактів.

Якщо підприємства захочуть залучити кредитні гроші з-за кордону, їм не доведеться реєструвати ці кредити. Тепер дані збиратимуть лише для статистики та обліку.

Разом з тим, його прийняття дає Нацбанку «зелене світло» для більш швидкої лібералізації валютного регулювання.

Водночас, зауважив Голова НБУ, закон дозволить забезпечити цінову та фінансову стабільність і, відповідно, надійне бізнес-середовище. Для цього схвалений закон дає Нацбанку можливість вчасно та ефективно реагувати на ознаки кризи і запобігати її розгортанню незалежно від її природи, відповідно до кращих практик центральних банків світу.

Зокрема, у Законі передбачено, що за наявності ознак нестійкого фінансового стану банківської системи, погіршення стану платіжного балансу України та інших кризових явищ, що загрожуватимуть фінансовій стабільності, Правління Нацбанку зможе приймати рішення про первинне запровадження заходів захисту. Ці обмеження будуть мати тимчасовий характер – до 6 місяців.

Також Закон визначає, що для продовження строку дії валютних обмежень або запровадження нового, якщо з дня припинення дії аналогічного попереднього минуло менше ніж 6 місяців, наявність ознак кризових явищ повинна буде підтверджувати Рада Нацбанку. Крім того, у Законі передбачено підзвітність та публічність Нацбанку під час запровадження заходів захисту, продовження строку їх дії і оцінки результативності їх запровадження.

За матеріалами Національного банку України 

Коментарі