Самостійно виявили помилку у нарахуванні податків та доплатили їх: що з пенею?

Share Button

Як нараховується пеня у разі самостійного виявлення платником податків заниження суми податкового зобов’язання за періоди до/з 01.01.2017 р.?

Податківці у підкатегорії 138.08 «ЗІР» зазначають, що крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов’язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені ПКУ (п. 54.1 ПКУ).

У разі внесення змін до податкової звітності внаслідок самостійного виявлення платником податку помилок відповідно до ст. 50 ПКУ пеня, передбачена ст. 129 ПКУ, не нараховується, якщо зміни до податкової звітності внесені протягом 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов’язання, визначеного ПКУ (п. 129.9 ПКУ).

При нарахуванні суми податкового зобов’язання, визначеного платником податків або податковим агентом, – після спливу 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання, розпочинається нарахування пені (пп. 129.1.3 ПКУ).

Нарахування пені закінчується у день зарахування коштів на відповідний рахунок органу, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, та/або в інших випадках погашення податкового боргу та/або грошових зобов’язань (пп. 129.3.1 ПКУ).

З урахуванням абз. 2 п. 129.4 ПКУ, що діє з 01.01.2017 р., на суми грошового зобов’язання, визначеного пп. 129.1.3 ПКУ(включаючи суму штрафних санкцій за їх наявності та без урахування суми пені), нараховується пеня за кожний календарний день прострочення у його сплаті, включаючи день погашення, із розрахунку 100 % річних облікової ставки НБУ, діючої на кожний такий день.

Вказаний порядок нарахування пені враховує зміни, внесені до ПКУ Законом від 21.12.2016 р. №1797-VIII, що набрав чинності з 1 січня 2017 року.

Отже, у разі самостійного виявлення платником податків або податковим агентом заниження податкового зобов’язання нарахування пені розпочинається після спливу 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання.

Пеня нараховується за кожний календарний день прострочення грошового зобов’язання (включаючи суму штрафних санкцій за їх наявності та без урахування суми пені), включаючи день погашення, із розрахунку 100% річних облікової ставки НБУ, діючої на кожний такий день.

За матеріалами Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу

Коментарі