Чи треба бізнесу готуватися до нової хвилі тиску з боку ДФС?

Share Button

Читаючи та аналізуючи повідомлення головних рупорів держави в сфері податкової політики, розумієш, що «лафа» закінчилась. Голова Уряду дав співробітникам ДФСУ чітку установку — наповнення держбюджету. А бізнес добре пам’ятає подібні установки — перевірки всіх і пошуки винних, часто-густо, серед тих, хто сумлінно і без того платить податки. Чи настане чорна доба  у ледь живого малого бізнесу? Що чекати від гучних заяв та посилів?

Уряд у межах політики наведення ладу в системі державних фінансів відкриває нову сторінку роботи Державної фіскальної служби, головним орієнтиром якої має стати наповнення держбюджету.

Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час селекторної наради в ДФС.

«Я не збираюся погоджуватися із станом справ з точки зору наповнення держбюджету. На жаль, деякі працівники ДФС стали частиною системи, яка грабує країну. Варіантів два – або сповідуєте принцип робити Україну сильною, або протягом доби залишайте посади», — сказав Володимир Гройсман.

Він наголосив, що його позиція була і залишається чіткою.

«Цифри показують: маємо серйозні резерви, які мають бути мобілізовані до держбюджету. При цьому легальний бізнес має відчувати підтримку і швидкий сервіс, аби не було жодних проблем, — сказав Володимир Гройсман. — Уряд підтримає всіх, хто сумлінно виконує роботу. Служити державі – це привілей. Якщо це сприймати, як власну справу, завжди будете ефективними».

Про які саме цифри та показники йде мова не зазначається. Припускаємо, що мова – про митницю.

Саме тому Урядом було кадрово підсилено центральний апарат ДФС України. Прийнято рішення про призначення т.в.о. заступників голови ДФС по митному та податковому напрямах. Податковим напрямом буде опікуватися Євген Бамбізов – начальник Офісу великих платників податків ДФС. За митним напрямом працюватиме Віктор Кривіцький – начальник Волинської митниці ДФС.

Прем’єр міністр України окреслив першочергові завдання, які мають бути виконані ДФС у найкоротший термін, зокрема, щодо:

  • повного знищення тіньових схем на митниці,
  • припинення корупційних та протиправних дій у податковій сфері,
  • ліквідації тіньових потоків та забезпечення у повному обсязі всіх надходжень до бюджету.

Ключова мета урядової ініціативи «Україна без контрабанди» — наповнення державного бюджету, аби, в тому числі, належно фінансувати соціальні ініціативи та військо. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, коментуючи чутки про нібито бажання отримати вплив на митницю.

«Хтось намагається видати історію, начебто Гройсман бореться за вплив на митницю. Я борюся за єдине – за наповнення державного бюджету. Це потрібно для того, аби краще фінансувати військо, потреби дітей, медицину, пенсіонерів, дороги. Відповідь проста – я борюся за наповнення бюджету спільно з колегами з Уряду, МВС, ДФС та іншими».

А далі пішло-поїхало. Вже і податкова міліція «в законі»….

Володимир Гройсман заявив, що податкову міліцію в Україні не розформували і вона досі має виконувати свої функції. Про це він заявив під час свого перебування у Державній фіскальній службі України.

«Я не знаю, можливо для когось є дискусії про те, чи є податкова міліція чи немає. Для мене такої дискусії нема. Податкова міліція є», — заявив Гройсман.

Про повідомлення ДФСУ стосовно викриття та наповнення годі і говорити. Щоденно на офіційному сайті ДФС є повідомлення про наповнення бюджету, місцеві органи теж не пасуть задніх. Тобто робота ведеться, постійно і системно. На те ДФС і має контролюючу функцію, щоб викривати та наповнювати. Але хіба це єдина функція ДФС?

Ретроспектива

 

Нещодавно, у квітні, Президент закликав Верховну Раду розглянути, як невідкладний, законопроект про Національне бюро фінансової безпеки. Новий орган повинен замінити податкову міліцію, від силових методів і «набігів» якої в останні роки часто страждав український бізнес. Детальніше за посиланням.

Реформа Державної фіскальної служби неможлива без ліквідації податкової міліціїї, яка вже понад рік існує поза законом. Про це заявляв вже екс-міністр фінансів Олександр Данилюк, називаючи її «батіг»… Проте на той час міністр був владою. Це не було 4 роки потому, а лише декілька місяців назад. 

“Податкова міліція та її набіги на бізнес мають залишитися в минулому. Водночас потрібно створити Службу фінансових розслідувань СФР)”. Детальніше за посиланням.

На самому початку 2018 року очільник ДФС заявляв про реформування та зміни у службі, окреслював напрями та проголошував стратегії. А на самій зорі розмов та починань, іще Р. Насіров (нині підсудний та опальний екс-очільник ДФС) зауважував про необхідність детального виписування перехідного періоду від податкової міліції до Служби фінансових розслідувань. А за 2 роки, котрі ведуться дискусії з цього приводу, далі самих дискусій та розмов, діло не просувається.

За матеріалами “Бухгалтер 24”

Коментарі