Як зміняться мінімальні ціни на алкоголь?
На сайті Кабміну оприлюднено постанову КМУ від 05.09.2018 р. №748. Відповідно до приміток до додатку до Постанови №748 урядовці затвердили правила округлення розрахунків при продажу алкоголю. Зокрема, мінімальні оптово-відпускні і роздрібні ціни алкоголю мають округлюватися:
- у бік зменшення до найближчого числа, що закінчується на 0, якщо закінчуються від 1 до 4 копійок;
- у бік збільшення до найближчого числа, що закінчується на 0, якщо закінчуються від 5 до 9 копійок.
Тож з дати набрання чинності цієї постанови податківці не зможуть штрафувати за невідповідність встановленим цінам на алкоголь у зв’язку з впровадженням порядку їх заокруглення. Сподіваємося, податківці нададуть нове своє роз’яснення з огляду на ці зміни. З поточною позицією можна ознайомитися тут.
А от питання щодо округлення розрахунків при продажу тютюнових виробів залишається відкритим, як і застосування штрафів за невідповідність встановленим цінам.
Розмір мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв (додаток до Постанови №748)
Код виробів згідно з УКТЗЕД | Опис товару | Мінімальна ціна за 1 літр 100-відсоткового спирту, гривень | Роздрібна ціна, гривень | ||
---|---|---|---|---|---|
оптово-відпускна | роздрібна | ||||
2208 60, 2208 70, 2208 90 | Горілка та лікеро- горілчані вироби, інші | 321 | 447 | ||
2208 30 | Віскі | 682 | 895 | ||
2208 40 | Ром та інші спиртові дистиляти та спиртні напої, одержані шляхом перегонки зброджених продуктів з цукрової тростини | 682 | 895 | ||
2208 50 | Джин та ялівцева настоянка | 682 | 895 | ||
2208 20 | Спиртові дистиляти та спиртні напої, одержані шляхом перегонки виноградного вина або вичавок винограду: | ||||
коньяк (бренді) три зірочки | 412,5 | 641,6 | |||
коньяк (бренді) чотири зірочки | 455,2 | 696,7 | |||
коньяк (бренді) п’ять зірочок | 481,6 | 758,3 | |||
інші спиртові дистиляти та спиртні напої, в тому числі | 412,5 | 641,6 | |||
бренді ординарні, горілки виноградні | 387,7 | 593 | |||
2206 (крім 2206 00 31 00, 2206 00 51 00, 2206 00 81 00 — сидр і перрі (без додання спирту); 2206 00 39 00, 2206 00 59 00, 2206 00 89 00 — тільки зброджені напої, одержані виключно в результаті природного (натурального) бродіння фруктових, ягідних та фруктово- ягідних соків, з вмістом спирту не більше 8,5 відсотка об’ємних одиниць (без додання спирту) | Інші зброджені напої, суміші із зброджених напоїв та суміші зброджених напоїв з безалкогольними напоями | 381 | 500 | ||
2206 00 31 00, 2206 00 51 00, 2206 00 81 00 | Сидр і перрі (без додання спирту) у тарі місткістю 1 л | 29,8 | |||
2206 00 39 00, 2206 00 59 00, 2206 00 89 00 | Тільки зброджені напої, одержані виключно в результаті природного (натурального) бродіння фруктових, ягідних та фруктово- ягідних соків, з вмістом спирту не більше 8,5 відсотка об’ємних одиниць (без додання спирту) у тарі місткістю 1 л | 29,8 | |||
2204 (крім 2204 10, 2204 21 06 00, 2204 21 07 00, 2204 21 08 00, 2204 21 09 00, 2204 29 10 00) | Вина виноградні натуральні у скляній тарі місткістю 0,7 л, в іншій тарі місткістю 1 л | 42 | |||
2204 (крім 2204 10, 2204 21 06 00, 2204 21 07 00, 2204 21 08 00, 2204 21 09 00, 2204 29 10 00) | Вина виноградні натуральні з доданням спирту та міцні у скляній тарі місткістю 0,7 л, в іншій тарі місткістю 1 л | 49 | |||
2205 | Вермути та інші вина виноградні натуральні з доданням рослинних або ароматизувальних екстрактів у скляній тарі місткістю 0,7 л, в інший тарі місткістю 1 л | 49 | |||
2204 10, 2204 21 06 00, 2204 21 07 00, 2204 21 08 00, 2204 21 09 00, 2204 29 10 00 | Вина у скляній тарі місткістю 0,7 л та 0,75 л | 89 | |||
Примітки:
1. Мінімальні оптово-відпускні і роздрібні ціни під час реалізації (продажу) горілки та лікеро-горілчаних виробів, віскі, рому та інших спиртових дистилятів та спиртних напоїв, одержаних шляхом перегонки зброджених продуктів з цукрової тростини, джину та ялівцевої настоянки, коньяку (бренді) три зірочки, коньяку (бренді) чотири зірочки, коньяку (бренді) п’ять зірочок, інших спиртових дистилятів та спиртових напоїв, у тому числі бренді ординарного, горілки виноградної, інших зброджених напоїв, сумішей із зброджених напоїв та сумішей зброджених напоїв з безалкогольними напоями різного вмісту спирту в тарі різної місткості визначаються як добуток відповідних затверджених мінімальних цін, міцності за об’ємом (у відсотках) і місткості тари (у літрах), поділений на 100 відсотків.
2. Мінімальна роздрібна ціна на вина та вермути у скляній та іншій тарі місткістю менш як 1 літр та більш як 1 літр, 1 літр у скляній тарі розраховується як добуток затвердженої мінімальної ціни та місткості тари, поділений на 0,7.
3. Мінімальна роздрібна ціна на сидр і перрі (без додання спирту), зброджені напої, одержані виключно в результаті природного (натурального) бродіння фруктових, ягідних та фруктово-ягідних соків, з вмістом спирту не більше 8,5 відсотка об’ємних одиниць (без додання спирту) у тарі місткістю менш як 1 літр та більш як 1 літр розраховується як добуток затвердженої мінімальної ціни та місткості тари.
4. Мінімальні оптово-відпускні і роздрібні ціни на окремі види алкогольних напоїв, визначені (розраховані) згідно з примітками 1—3 цього додатка, заокруглюються:
- у бік зменшення до найближчого числа, що закінчується на 0, якщо закінчуються від 1 до 4 копійок;
- у бік збільшення до найближчого числа, що закінчується на 0, якщо закінчуються від 5 до 9 копійок.
- За матеріалами «Дебет-Кредит»