Українські роботодавці не задоволені дотриманням принципу побудови соціального діалогу

Share Button

Українські роботодавці не задоволені дотриманням принципу побудови соціального діалогу в державі. Зокрема, йдеться про діяльність Національної тристоронньої соціально-економічної ради, а точніше, імітацію такої діяльності. Про це вони заявили під час засідання СПО роботодавців 25 вересня 2018 року.

НТСЕР має бути майданчиком для ефективної співпраці між усіма сторонами соціального діалогу з метою підвищення рівня і якості життя громадян, забезпечення соціальної стабільності у суспільстві.

Те, що наразі відбувається у НТСЕР, учасники засідання назвали імітацією діалогу, яка призвела до різкого зниження впливу неурядових об’єднань на формування та реалізацію політики регулювання трудових, соціальних, економічних відносин.

НТСЕР не виконує у повному обсязі покладені на неї функції, кажуть роботодавці.

Регламент Національної Ради не дотримується в частині встановленої періодичності проведення її засідань та засідань президії НТСЕР.

Порушується й основний принцип керування діяльністю Національної тристоронньої соціально-економічної ради – черговість ротації її голови. З лютого 2015 року головою досі є Павло Розенко як представник від сторони органів виконавчої влади, каденція якого згідно регламенту вже закінчилася більше ніж два роки тому. Внаслідок цього сторона роботодавців та сторона профспілок були позбавлені можливості реалізувати своє право очолювати НТСЕР.

Більшість рішень НТСЕР нівелюється або виконується суто формально.

Роботодавці наполягають на необхідності забезпечити ефективність діяльності НТСЕР як потужного інструменту реагування на гострі проблеми у суспільно-економічному житті країни.

У зв’язку із цим було прийнято рішення звернутися до очільників держави з порушених питань та з інформуванням про призупинення участі сторони роботодавців у роботі НТСЕР.

Також буде ініційовано звернення до сторони профспілок із закликом підтримати рішення роботодавців.

За матеріалами Федерації роботодавців України

Коментарі