Нардепів закликали підтримати законодавчу ініціативу щодо покращення умов ведення бізнесу

Share Button

Федерація роботодавців України, Рада підприємців при Кабміні, Український союз промисловців і підприємців, Торгова-промислова палата України, Спілка підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств України та Нафтогазова Асоціація України звернулися до голів профільних комітетів Верховної Ради та кожного народного депутата з проханням підтримати розроблені бізнес-спільнотою законопроекти, спрямовані на встановлення на законодавчому рівні чітких умов виходу на ринки, а також правил взаємодії та меж відповідальності контролюючих органів і бізнесу.

Йдеться про те, що для багатьох сфер господарської діяльності основні вимоги до порядку видачі документів дозвільного характеру визначені на рівні підзаконних актів або взагалі не існують, що суперечить законам України “Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності” та “Про адміністративні послуги”. В окремих випадках характерним є невиправданість застосування певних видів державних регулювань, дублювання документів дозвільного характеру, а також об’єктів, на які вони видаються.

В умовах ресурсних обмежень подальше існування зазначених перешкод для розвитку промисловості та підприємництва є невиправданим і створює значні корупційні ризики.

З метою врегулювання цих проблем за підтримки підписантів звернення та інших бізнес-об’єднань Мінекономрозвитку і торгівлі спільно з експертами Програми USAID “Лідерство в економічному врядуванні” (ЛЕВ) та Офісу ефективного регулювання (BRDO) розроблено проекти законів України:

1. “Про внесення змін до законодавчих актів України щодо удосконалення регулювання дозвільної системи у сфері господарської діяльності з метою зниження адміністративного тиску на суб’єктів господарювання”.
2. “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скорочення кількості документів дозвільного характеру шляхом розширення сфери застосування декларативного принципу”.

Відповідно до одного зі законопроектів низка документів дозвільного характеру переводяться на декларативний принцип з одночасним виключенням з Переліку документів дозвільного характеру, затвердженого відповідним Законом:

1. Дозвіл на зняття та перенесення ґрунтового покриву земельних ділянок

2. Дозвіл на початок виконання робіт підвищеної небезпеки та початок експлуатації (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки

3. Сертифікат суб’єкта оціночної діяльності

4. Дозвіл на провадження діяльності, спрямованої на штучні зміни стану атмосфери та атмосферних явищ у господарських цілях

5. Дозвіл на утримання диких тварин у неволі

Це значно спростить для суб’єктів господарювання початок господарської діяльності, достатньо буде заявити про відповідність своєї матеріально-технічної бази законодавству та розпочати ведення господарської діяльності. Переведення дозволу на початок виконання робіт підвищеної небезпеки та початок експлуатації (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, обмеження сфери видачі позитивного висновку на певні види робіт експертно-технічними центрами є пріоритетом ФРУ та СПО роботодавців.

Також ці законопроекти, зокрема, запроваджують уніфіковані процедури видачі документів дозвільного характеру, встановлюють вичерпний перелік документів, що подаються разом із заявою для отримання документів дозвільного характеру. Крім того, в документах визначаються строки видачі та терміну дії цих документів, розмір плати (у разі платності) або безоплатності їх видачі, передбачено можливість продовження строку дії таких документів.

У зверненні зазначається, що схвалення цих законопроектів, які передбачають комплексний взаємоузгоджений підхід до удосконалення регулювань в дозвільній системі дозволить упорядкувати близько 35% усіх дозвільно-погоджувальних процедур у сфері господарської діяльності, уточнити або спростити видачі 26% дозволів та змінити на декларації 6% документів дозвільного характеру.

Тому підписанти звернення наполягають на підтримці їх ініціативи, спрямованої на покращення умов ведення бізнесу та сприянні у законодавчому вирішенні назрілих проблем. Загалом це дозволить покращити умови для розвитку промисловості, малого та середнього бізнесу, підвищити ефективність використання адміністративних ресурсів держави та суттєво зменшити підстави для виникнення корупційних ризиків.

За матеріалами Федерації роботодавців України 

Коментарі