ВРУ дозволила фізособам проходити процедуру банкрутства та вирішила питання валютної іпотеки

Share Button

Національний банк вітає ухвалення Верховною Радою Кодексу України з процедур банкрутства (до прийняття – законопроект №8060) – у другому читанні та в цілому. Цей документ підтримали 237 народних депутатів.

 Рішення парламенту вирішує важливе соціальне питання неплатоспроможності позичальників – фізичних осіб, які до цього часу не мали можливості ініціювати та пройти процедуру банкрутства. Відтепер позичальник, який потрапив у скрутне матеріальне становище, може офіційно ініціювати своє банкрутство. Важливо, що стати ініціатором позову про банкрутство згідно кодексу може тільки сам позичальник, а не кредитор.

Для подібних випадків у таких країнах, як Сполучені Штати Америки, ФРН, Латвія, Польща та інших, існує спеціальне законодавство, спрямоване на розв’язання тимчасових проблем громадян. Воно забезпечує надання допомоги чесним боржникам шляхом передусім реструктуризації боргів, а в разі неможливості боржником у майбутньому погасити борги – їх списання.

На думку Національного банку, після відновлення платоспроможності боржника виграє не лише він, але і держава загалом. Звільняючись від боргів, громадянин повертається до активної легальної праці, продовжує бути платником податків та зберігає трудовий потенціал.

 Так, у Кодексі процедур банкрутства пропонується:

запровадити процедуру “fresh start” для відновлення платоспроможності боржника у максимально стислі терміни. Якщо громадянин опинився у скрутному становищі, то держава дасть можливість почати фінансове життя з чистого аркуша;
встановити мінімальні бар’єри на шляху до звернення громадян до такого юридичного механізму, як відновлення платоспроможності;
передбачити участь арбітражного керуючого, який допоможе боржнику розв’язати його фінансові проблеми;
задля виключення можливості шахрайства передбачити тести на добросовісність: на вході у систему, у самому процесі розгляду справи та щодо наслідків визнання особи банкрутом.

Також відтепер процедура банкрутства і для юридичних осіб стане ефективнішою і прозорішою. Так, кодекс:

мінімізує можливість фіктивного банкрутства, що позитивно вплине на захист прав кредиторів, і як наслідок буде сприяти відновленню кредитування;
продаж майна підприємств-банкротів буде проходити виключно через електронні аукціони;
скоротяться строки процедури банкрутства.

 Загалом ухвалення нового кодексу про банкрутство дозволить вирішити такі питання:

зниження марнотратних витрат на повернення боргів та зниження вартості продажу проблемних активів;
заохочення до відповідального запозичення;
зменшення негативних зовнішніх ефектів, спричинених неточною оцінкою ризиків;
зниження соціальних витрат на хвороби, злочинність та безробіття;
збільшення вироблення оподатковуваного доходу;
максимізація економічної активності;
заохочення підприємництва;
підвищення стабільності та передбачуваності у фінансовій системі та економіці.

За матеріалами НБУ

Коментарі