У Києві заборонено продавати алкоголь вночі: чому ця норма піде на користь

Share Button

У Києві набрала чинності заборона продажу алкоголю вночі. З 24 жовтня спиртне в магазинах не можна буде придбати з 23:00 до 10:00. Про це – у сюжеті Радіо НВ.

Рішення Київської міськради опублікували в газеті Хрещатик. Це означає офіційний початок його дії. Це рішення Київрада ухвалила ще 27 вересня. Заборона стосується торгівлі столовим вином, пивом (окрім безалкогольного), алкогольними та слабоалкогольними напоями в магазинах.

На продаж алкоголю вночі в ресторанах заборона не поширюється.

Правильне рішення

Метою цього рішення є пропагування здорового способу життя і комфорт киян, зазначив депутат Київради Владислав Михайленко. За його словами, запеклих противників цього рішення немає.

Таке рішення, додав депутат, було підтримано абсолютною більшістю і подано усіма фракціями Київської міської ради. Однак, визнав Михайленко, алкогольне лобі продовжує свою роботу.

“Ми отримуємо величезну кількість негативних коментарів киян щодо шуму у нічний час у дворах, де розташовані магазини, які цілодобово торгують алкоголем. Бабусині казки про те, що “ліхіє” таксисти будуть розвозити вночі варений бабусями самогон, швидше подіють на людей, які не зовсім розуміють, що зараз відбувається в країні”, – сказав Михайленко.

Він зазначив, за 7 місяців дії минулої заборони збільшеня контрафактної продукції чи правопорушень, пов’язаних із цим, не зафіксували. Не було і пожвавлення на ринку цілодобової доставки алкоголю, додав він. Натомість, за його словами, зменшилась кількість правопорушень, скоєних у стані алкогольного сп’яніння.

Адміністративний протолок

Раніше Київрада вже приймала рішення про заборону продажу алкоголю вночі, але його скасовували через суд. У квітні президент України підписав прийнятий Верховною Радою закон, який надає органам місцевого самоврядування повноваження встановлювати обмеження продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, столових вин.

Повноваження міст щодо заборони продажу алкоголю вночі виписані не були, нагадав народний депутат та радник мера Києва Дмитро Білоцерківець. Після вступу в силу рішення Київради в столиці будуть проводитися рейди по виявленню порушників заборони на продаж алкоголю, зазначив він.

За його словами, інспектор департаменту міського благоустрою та комунального підприємства Київблагоустрій матимуть право виписувати порушникам адміністративний протокол.

Зменшення злочинів та відсутність збитків

По містах України, де вже вводилась практика заборони продажу алкоголю вночі, на 30% зменшилась кількість тяжких злочинів, зазначив директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Великих збитків від такого рішення, спрогнозував він, торговельні мережі не понесуть. Після короткого перехідного періоду люди будуть купувати алкоголь завчасно, додав Дорошенко.

Заборона продажу алкоголю вночі є нормальною європейською практикою, додав він.

Де у світі не можна купити алкоголь вночі

У Фінляндії алкоголь можна продавати з 9 ранку до 9 вечора у будні. У суботу купити алкоголь можна до 2 дня. У неділю магазини, що продають вино та горілку, зачинені. У Франції та Латвії алкоголь можна купити з 8 ранку до 10 вечора.

У Португалії продаж спиртного у супермаркетах заборонений від опівночі до 8 ранку. Тут також забороняється продавати алкогольні напої у цей час поблизу шкіл, медичних установах, торгових автоматах та на АЗС.

У Данії, Швеції та Норвегії торгівля алкоголем дозволена лише державним роздрібним мережам. При цьому у Швеції купити алкоголь можна лише з 10 ранку до 6 вечора. У суботу його продають з 10 ранку до першої дня. У неділю такі магазини не працюють.

У США обмеження на години та місця продажу алкоголю відрізняються у різних штатах. У Каліфорнії торгівля спиртним як в барах, так і в роздрібних мережах заборонена з другої ночі до 6 ранку. У багатьох штатах не можна продавати алкоголь по неділях.

Раніше у Верховній Раді запропонували збільшити штрафи за порушення правил продажу алкоголю.

За матеріалами “Новое время”

Коментарі