В Україні запрацювала електронна ідентифікація через телефон

Share Button

В Україні набув чинності закон Про електронні довірчі послуги, який дає можливість запровадити в Україні сучасні електронні методи ідентифікації особи, серед яких MobileID. Про це повідомив міністр юстиції Павло Петренко, передає прес-служба Кабміну.

Зазначається, що закон збільшує кількість державних послуг, які може отримати кожен українець, не виходячи з дому. Більш того, забезпечено конфіденційність та повний захист персональних даних, а електронна ідентифікація українських користувачів визнаватиметься в усьому світі.

“Важливою перевагою нового цифрового підходу є фіксація реального часу підписання електронних документів”, – додав міністр.

Він також наголосив, що реальністю для українських громадян та бізнесу стане отримання публічних послуг на території всього Європейського Союзу. Одним з ключових сервісів, який базуватиметься на новому законодавстві, стане послуга MobileID.

По словам Петренка, цей метод ідентифікації набагато надійніший за звичні для нас логін і пароль, його буде майже неможливо підробити чи викрасти злочинцям.

“Для того щоб скористатися послугою MobileID, треба звернутися до вашого мобільного оператора та оформити за допомогою паспорта й ідентифікаційного коду SIM-карту нового покоління. На неї буде записаний індивідуальний цифровий підпис”, – сказав він.

Нова технологія захищає дані за допомогою найсучасніших криптографічних алгоритмів, є доступною на всіх типах мобільних пристроїв, де встановлені операційні системи Android, iOS, Symbian тощо. Окрім цього, SIM-картки дають змогу працювати з декількома кваліфікованими сертифікатами одночасно, що зручно для громадян, які можуть виступати одночасно і фізичними, і юридичними особами.

З початку дії закону повноцінно в Україні діяла лише електронна ідентифікація громадян через електронний цифровий ключ, отримання якого вимагало витрати часу на відвідування органів, які займаються генерацією таких ключів.

Міністр також зазначив, що розроблено ще 2 документи, які унормують проведення процедури оцінки відповідності у сфері електронних довірчих послуг та затвердять порядок взаємного визнання українських та іноземних відкритих ключів й електронних підписів.

За матеріалами “НВ”

Коментарі