Державну фіскальну службу планують розділити на митницю та податкову

Share Button

ДФСУ планують розділити на митницю та податкову. Це передбачає нова концепція відомства. Її представлять впродовж місяця, – повідомила міністр фінансів Оксана Маркарова.

Чому хочуть розділити

Об’єднання митниці та податкової породило орган, де було невідомо, хто ким керував, говорить в коментарі Радіо НВ нардеп, член парламентського комітету з питань податкової та митної політики Олександр Кірш. За його словами, нова концепція повинна збалансувати в правах митницю та податкову, які будуть підпорядковуватись Мінстерству фінансів.

“Все ж таки по суті це різні органи. Їх об’єднання в “Мінздох” було штучним, коли намагалися створити єдиного монстра, відповідального за гроші. Курувати нові окремі органи має міністерство фінансів. Вони мають бути паралельними одне одному – а не так, що податкова важливіша за митницю. Бо їхній інтерес різний. Той ПДВ, який податкова стягнула, митниця має відшкодовувати”, – сказав Кірш.

Плюси і мінуси 

Як підхід об’єднання митного та додаткового напрямів, так і їхнє роз’єднання –  достатньо обгрунтовані та мають свої плюси та мінуси, сказав в коментарі Радіо НВ директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський.

За його підрахунками, наразі обсяг контрабанди в Україні на митниці сягає від 3 до 4 мільярдів доларів на рік, що більше від суми кредитів, яку видає Міжнародний валютний фонд. У відомстві часто наголошують, що основне завдання митниці – безпека, а податки на другому місці. Такий підхід, говорить Несходовський, призводить до зловживань, адже цей напрям наповнення казни стає не в пріоритеті для працівників митниці.

”Найголовніше – забезпечити, щоби в митному напрямі відбулася кадрова реформа, було підвищено відповідальність, покращено технічне і методологічне забезпечення, підвищено рівень зарплат. Це має знизити рівень контрабанди”, – зауважив Несходовський.

“Як внутрішньо будуть побудовані ці структури – для бізнесу не особливо важливо”,- зазначила в коментарі Радіо НВ заступниця директора Європейської бізнес- асоціації Світлана Михайловська. За її словами, найважливіше для бізнесу в контексті держави – це поліпшення комунікації, що досягається за рахунок оцифрування.

“Проблеми, які виникали в комунікації з бізнесом раніше, не були пов’язані з тим, розділена структура чи об’єднана”, – додала Махайловська.

За матеріалами “НВ”

Коментарі