Не інфляція. Як і навіщо в Україні паперові гроші заміняють монетами

Share Button

Національний банк України поступово вводитиме в обіг монети номіналом 5 і 10 гривень, а банкноти від 1 до 10 гривень випускатимуть лише для колекціонерів. Про це під час брифінгу Національного банку повідомив його голова Яків Смолій.

Дешеві та довговічні

Смолій зазначив, що 5-гривневі монети можуть увійти в обіг цього року, а 10-гривневі – у наступні роки. З кінця квітня 2018 року в обіг увійшли монети 1 і 2 гривні.

“Стосовно монет 1 і 2 гривні, безумовно їх обіг більш довготривалий, ніж паперових банкнот, які зношуються. І у зв’язку з тим, що виводяться з обігу, Національний банк призупинив чеканку монет 1 копійка, 2 копійки, 5 та 25 копійок, на заміну ми вводимо низькі номінали банкнот для того, щоб зменшити витрати на обслуговування готівкового обігу. Тому що виготовлення монет і їх обіг значно дешевший для Національного банку, ніж виготовлення банкнот”, – наголосив Смолій.

Монети – не інфляція

Заміна паперових грошей монетами здешевить виготовлення, витратні матеріали і перевезення. Зменшиться і навантаження на інкасаційні автомобілі та машини, які рахують купюри. Пояснив у коментарі фінансовий експерт Ігор Шевченко.

Про інфляцію свідчитиме лише заміна старих грошей вищим номіналом і виведення з обігу банкнот меншого номіналу.

Фінансовий експерт Ігор Шевченко також розповів, що одногривнева купюра в середньому ходить в обігу 6-8 місяців, а п’ятигривнева – рік. Монети використовують в три-п’ять разів довше. Як приклад – 1 і 2 євро, які одразу були виготовлені у вигляді монет.

“Інфляція – це якщо б замість 1, 2, 5 гривень почали випускати монети 5, 10, 20, то це каже про фактори, які пов’язані якраз з інфляцією. Та не якщо номінал замінюється таким же номіналом, один до одного, просто, що воно змінюється за рахунок того, що виводяться з обігу паперові носії грошової одиниці і замінюються більш надійними з точки зору і зберігання, і використання”, – зауважив Шевченко.

Знахідка для колекціонера

Українськими монетами цікавляться іноземні колекціонери. Їх купують росіяни, поляки, німці. Розповів у коментарі колекціонер Петро Рябченко. Особливо цінними вважаються монети 90-тих років, які випустив Луганський монетний завод. Також був обмежений тираж 10, 25 і 50 копійок, на яких герб не випуклий, а вогнутий всредину. Ці монети відчеканили в Англії.

А наприкінці минулого року Нацбанк випустив колекційний набір, вартість якого становила близько 360 гривень. Втім колекціонер Петро Рябченко прогнозує – одна монета з цієї колекції невдовзі коштуватиме щонайменше тисячу гривень.

“Випустили набори монет 2018 року, де є всі монети: 1, 2, 5, 10, 25, 50 і 1 гривня у двох видах. Їх наразі всього 10 тисяч. Вони дуже рідкісні, серед колекціонерів їх зараз збирають. Кожен старається його мати. Всі будуть ганятися за цими наборами. Я думаю, що там сім монет, то це 7 тисяч гривень буде не більш як через 3-4 роки”, – зазначив Рябченко.

З 17 січня Нацбанк вводить в обіг пам’ятну монету номіналом у 5 гривень до 100-річчя об`єднання Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки в єдину незалежну державу. Усього випустять 40 тисяч монет. На аверсі монети будуть абревіатури УНР та ЗУНР. А на реверсі – розміщено фрагмент тексту самого Акта Злуки.

За матеріалами “Новое время” 

Коментарі