Нелегальні працівники та з зарплатою у «конвертах» не зможуть отримати субсидії: плани ДФСУ

Share Button

ДФСУ розповідає, що за результатами проведених органами ДФС спільно з управліннями Держпраці перевірок щодо дотримання трудового законодавства роботодавцями, які мають найбільший ризик використання неоформленої праці, офіційно працевлаштовано 2,9 тис. найманих працівників.

 

«Інформація, яку ми отримали за результатами проведеної роботи, засвідчила необхідність подальшого проведення таких заходів одночасно з налагодженням ефективної взаємодії з органами влади для використання встановлених фактів при нарахуванні різних видів соціальної допомоги», – розповів очільник ДФС.

За його словами, виявлена під час проведення контрольних заходів інформація про використання неоформлених найманих працівників, виплати доходів таким працівникам, може використовуватися при призначенні (відмові), перегляді житлових субсидій громадянам, призначенні (виплаті) допомоги по безробіттю, інших виплат, що здійснюються за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, коштів Пенсійного фонду України, фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування.

З цією метою ДФСУ взято участь у розробці проекту розпорядження щодо проведення заходів, спрямованих на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення в окремих галузях економіки. Так, пропонується проведення спільних комплексних заходів у сферах торгівлі та громадського харчування, будівництва, сільського господарства, транспортних перевезень, медичного обслуговування, надання послуг тощо.

Проектом також передбачено обмін інформацією між ДФС, Міністерством соціальної політики, Державною службою з питань праці, Державною службою зайнятості та Пенсійним фондом України про факти виявлення використання неоформлених найманих працівників, виплати доходів таким працівникам тощо.

Розроблений нормативний акт направлено на розгляд до Міністерства фінансів України.

Його ухвалення надасть можливість зменшити застосування незадекларованої праці та вдосконалить контроль за оформленням трудових відносин із найманими працівниками. Крім того, це дозволить забезпечити захист соціальних інтересів громадян, зокрема, щодо отримання необхідних їм соціальних виплат, пенсійного забезпечення, грошової компенсації у разі отримання виробничої травми або нещасного випадку на виробництві тощо.

За матеріалами ДФСУ

Коментарі