Чи повинен соціальний діалог бути закріпленим на конституційному рівні?

Share Button

Під час круглого столу «Перспективи імплементації в Україні положень Глави ХХІ Угоди про Асоціацію Україна – ЄС щодо розвитку публічних комунікацій та соціального діалогу», який було проведено Спілкою орендарів та підприємців України за підтримки МБФ «Відродження» Виконавчий Віце президент Конфедерації роботодавців України Олексій Мірошниченко заявив, що майбутнє у соціального діалогу України можливе лише за умови його закріплення на конституційному рівні, – йдеться в повідомленні на сайті Конфедерації роботодавців України.

«Соціальний діалог в Україні наразі переживає кризу розвиту, – зазначив Олексій Мірошниченко, – він не затребуваний, неефективний і недієвий».

На думку експерта, щоб покращити стан соціального діалогу, особливо на національному рівні, необхідно змінити статус, фінансування і повноваження Національної тристоронньої соціально-економічної ради, вивести з її складу урядову сторону і ввести сторону організованого громадянського суспільства, суттєво підсилити експертно-консультативний потенціал Нацради, зобов’язати Уряд розглядати рекомендації Нацради з соціально-економічних питань.

Такі орієнтири надає нам Європейський Союз, в якому статус і повноваження Європейського Економічно-Соціального комітету (European Economic and Social Council) прописані ще у 1957 р. під час заснування ЄС, а в таких країнах як Франція, Італія, Іспанія, Польща статус аналогічних Нацраді інституцій закріплено на конституційному рівні.


Натомість президент Спілки орендарів і підприємців України Віктор ХМІЛЬОВСЬКИЙ вважає, що постановка питання дискусійна і навіть не прийнятна на цьому історичному етапі.

“Якщо вивести з НТСЕР урядову сторону, то це вже буде інститутуція не соціального діалогу, місією якого є виключно система соціально-трудових відносин. Це буде публічним діалогом, який в ЄС реалізується у статусі Європейського соціально-економічного комітету (профспілки-роботодавці-громадянське суспільство) за фактичної наявності в країнах ЄС трипаттизму. Хоча можна пропонувати все, що завгодно при бажанні остаточної руйнації суспільних відносин. Таким чином, також ще більш знівелюється рівень соціальної відповідальності сторони роботодавців, яку через підкилимові ігрища лихоманить ось уже 17 років”.

Коментарі