Камеральна перевірка: де отримати інформацію суб’єкту господарювання?

Share Button

Камеральна перевірка, якій підлягає вся податкова звітність суб’єктів господарювання-юридичних осіб, проводиться в приміщенні контролюючого органу, посадовими особами контролюючого органу, без обов’язкової згоди чи присутності платника. Найбільше проблем, з досвіду заступника начальника столичної ДФС Ельвіри Пруднікової, платники завдають собі, не звертають належної увагу на дотримання термінів. А нарікають найчастіше на відсутність так званих інспекторів-кураторів.

Про це вона розповідала під час другого податкового форуму «TAXfORUM», що нещодавно завершився у Києві. Повне відео лекції «Особливості камеральних перевірок юридичних осіб. А що зі штрафними санкціями?» дивіться за посиланням. А ми пропонуємо вам найголовніше з цієї доповіді.

Столична ДФС нагадує, що існує два види камеральних перевірок: перевірка податкової звітності (декларації) і перевірка з інших питань.

Термін камеральної перевірки декларації – 30 днів після граничного строку подання звітності. Окрім даних звіту працівники фіскальної служби можуть користуватися іншими джерелами інформації (система електронного адміністрування ПДВ, дані реєстру податкових накладних тощо).

Предметом камеральної перевірки з інших питань є дотримання термінів подання:

  • податкових декларацій, звітів;
  • реєстрації податкових накладних; реєстрації акцизних накладних;
  • сплати податкового зобов’язання.

У цьому випадку строк давності перевірки – 1095 днів.

Найчастіше в об’єктів господарювання штрафують за те, що вони порушують терміни реєстрації податкових накладних. Ситуація усугубляється тим, що з 1 січня 2017 року штраф застосовується до всіх податкових накладних, в яких нараховано суму ПДВ, незалежно від того, видаються вони покупцю чи ні.

І найголовніше, представники суб’єктів господарювання, які, за відсутності власних інспекторів-кураторів, не знають, як отримати консультацію з питань камеральних перевірок, варто знати наступну адресу: управління податків і зборів з юридичних осіб (окрім бюджетного відшкодування ПДВ), Київ, вул. Багговутівська, 26, тел.: 482-34-86. Розширені контакти за посиланням.

Коментарі