Кабмін обіцяє уникнути зростання тарифів на електроенергію не лише для населення, але й для бізнесу

Share Button

Кабінет міністрів ввів граничні ціни на електроенергію, щоб уникнути можливого зростання тарифів у зв’язку з запуском нового ринку електроенергії з 1 липня. Таке рішення було прийнято на засіданні уряду 5 червня, про що пише «Економічна правда».

«У процесі впровадження (нового ринку електроенергії – ред.) ми повинні позбутися кількох речей. Перше – ліквідувати Роттердами з плюсами і мінусами. Друге – не допустити зростання цін на електроенергію для населення і – увага! – для промисловості, щоб українська промисловість була конкурентною»,– сказав прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

Кабмін затвердив ці пропозиції з одноденним доопрацюванням.

Зокрема, уряд має допрацювати механізми граничних цін, які будуть затверджені регулятором – НКРЕКУ.

Як заявили в НКРЕКУ 4 червня, застосування затвердженого урядом порядку компенсації різниці між ціною е/е для населення і її ринковою ціною в новій моделі енергоринку призведе до зростання цін для непобутових споживачів на 40-50%.

А на «Урядовому порталі» прес-служба віце-прем’єр-міністра України повідомляє, що Уряд напрацював рішення, яке підтримується Міжнародним валютним фондом, і зобов’язав НАК «Нафтогаз України» продавати і населенню газ дешевше.

Проте монополіст замість того, щоб з урахуванням можливостей, які надає постанова Кабінету Міністрів від 3 квітня 2019 року № 293, знизити ціну, без будь-яких економічних аргументів, що суперечить ринковому тренду на пониження, підняв ціни для промисловості. Це стало причиною збільшення ціни на газ в червні для населення. І це в той час, коли на газовому ринку в Україні, що підтверджує Українська енергетична біржа, ціна значно нижча.

Тому 5 червня Уряд прийняв ще одне рішення, яке унеможливлює спекуляції Нафтогазу з цінами на газ. З червня Нафтогаз зобов’язаний продавати для населення газ за ціною, що є найнижчою на одному з чотирьох майданчиків:

  • Мінекономрозвитку – середня митна вартість імпортованого газу, очікувана з травня, 5 600-5 700 за тисячу кубічних метрів без ПДВ;
  • Українська енергетична біржа – газ на червень продався за ціною 5 554 грн. за тисячу кубічних метрів без ПДВ;
  • Нафтогаз – газ для промисловості по передоплаті, що встановлена на червень 5 804 грн за тисячу кубічних метрів без ПДВ;
  • Або за ціною ПСО, відповідно до постанови Кабінету Міністрів № 867, що на червень розрахована як 7 185 за тисячу кубічних метрів без ПДВ.

Вже в червні Нафтогаз має зменшити визначену ним на червень ціну газу 6 299 грн. за тисячу кубічних метрів без ПДВ. Ціна для населення, згідно з урядовою постановою, має бути на 800-900 грн. меншою.

Коментарі