Українську систему товарних бірж хочуть реформувати

Share Button

12 липня Мінекономрозвитку та Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) підписали Меморандум щодо спільних зусиль із розбудови в Україні сучасної моделі організованої торгівлі товарними активами, яка відповідатиме кращим міжнародним стандартам.

В рамках досягнутих домовленостей Мінекономрозвитку, зокрема, сприятиме створенню інфраструктури, яка забезпечуватиме учасників товарних ринків України торговельною інфраструктурою; залученню фінансових інвесторів для створення сучасної торгової, клірингової та розрахункової інфраструктури товарного ринку та ринку деривативів в Україні тощо.

«Через недосконалість українського законодавства товарні й фінансові біржі багато років використовувалися переважно не за призначенням, завдаючи значної шкоди економічним інтересам країни. Саме на фінансових біржах відбувалось ціноутворення на сміттєві цінні папери, які були основним засобом в операціях з оптимізації податків, відмивання грошей, переміщення капіталу. Товарні біржі найчастіше були частинами схем ухилення від сплати податків або ж податкової оптимізації. Тільки спільними зусиллями регуляторів і міністерств ми зможемо кардинально змінити цю ситуацію і створити товарні та фінансові «хаби», які будуть прозоро формувати ціни на товари, що виробляються та споживаються в Україні», – вважає Голова НКЦПФР Тимур Хромаєв.

Джерело: Мінекономрозвитку

Коментарі