Пропрезидентська партія може отримати більшість в Раді

Share Button

Станом на 8:30 22 липня ЦВК опрацювала 35,51% бюлетенів. Згідно із підрахунками, «Слуга народу» набирає 42,19% голосів і отримує 121 місце за списками і 106 місць по мажоритарних округах (загалом – 227). Цього може вистачити для створення більшості без коаліції.

Нагадаємо, що для створення коаліції у Верховній Раді необхідно щонайменше 225 мандатів, а «Слуга народу» може отримати 227.

Окрім пропрезидентської партії до парламенту можуть потрапити:

  • «Опозиційна платформа – За життя», яка набирає 12,75% голосів і отримує 37 місць за списками і 6 по «мажоритарці»;
  • «Європейська солідарність», яка має 8,71% голосів – 25 місць за списками і 2 – по «мажоритарці»;
  • «Батьківщина», яка набирає 8,15% – 24 місця за списками і 2 по «мажоритарці»;
  • партія «Голос» із результатом 6,39% має 18 місць за списками і 2 – за мажоритарними округами.

Інші партії, що не долають 5-відсотковий прохідний бар’єр, отримають 11 місць по мажоритарних округах, а самовисуванці – 60. Зазначимо, для створення коаліції у Верховній Раді необхідно щонайменше 225 мандатів, тож пропрезидентська сила має шанс на створення так званої «монокоаліції». При цьому, ситуація може змінитися в ході подальшого підрахунку голосів.

Також лідер партії «Голос» Святослав Вакарчук вже заявив, що готовий об’єднатися в коаліцію з політсилами, сумісними з його політичними цінностями. З контексту заяви слідує, що пропрезидентська партія відповідає критеріям, серед яких збереження євроінтеграційного курсу, боротьба к корупцією і відсутність привілеїв для народних депутатів.

Джерело: УНІАН

Коментарі