Розміри трудових штрафів мають намір суттєво зменшити

Share Button

У ВРУ з’явився новий законопроект щодо усунення норм, які порушують права та законні інтереси роботодавців України (так зазначено в його назві). Ним пропонується зменшити розмір деяких штрафів за ст. 265 КЗпП.

Коментар до законопроекту №1233

Щодо неоформлених працівників

У абзаці другому ст. 265 КЗпП на сьогоднішній зазначається, що роботодавці, несуть відповідальність у вигляді штрафу в разі фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків – у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.

Механізм застосування такого штрафу і сам його розмір пропонується змінити:

  1. За вперше вчинене порушення – письмове попередження;
  2. Якщо порушення вчинене повторно, протягом 365 днів з дати винесення письмового попередження – відповідальність у чотирьохкратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.

Увага! Діючий порядок щодо перевірок з праці не містить норм щодо письмового попередження, є тільки приписи. Відповідно до п. 23 Порядку №823 припис є обов’язковою для виконання у визначені строки письмовою вимогою інспектора праці про усунення об’єктом відвідування порушень вимог законодавства про працю, виявлених під час інспекційного відвідування або невиїзного інспектування.  Тому у разі прийняття цього законопроекту у цей Порядок будуть внесені зміни.

Недотримання державних мінімальних гарантій в оплаті праці

Наразі за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці передбачається накладення штрафної санкції у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.

У проекті пропонується зменшити таку штрафну санкції до двократного  розміру мінімальної заробітної плати, за кожного працівника.

Мобілізовані, строковики, контрактники

Сьогодні за недотримання встановлених законом гарантій та пільг працівникам, які залучаються до виконання обов’язків, передбачених Законами “Про військовий обов’язок і військову службу”“Про альтернативну (невійськову) службу”“Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” передбачена штрафна санкція у десятикратному розмірі мінімальної заробітної за кожного працівника.

Цей штраф планують зменшити до двох мінімальних зарплат за кожного працівника.

Недопуск інспектора з праці до відвідувань щодо неофіційно оформлених працівників

В реаліях сьогодення, якщо не допустити інспектора з праці до інспекційного відвідування з причини наявності інформації про неоформлених працівників на підприємстві накладається штраф у розмірі 100 мінімальних зарплат.

У законопроекті  № 1233 пропонують цей розмір санкції замінити на восьмикратний розмір мінімальної зарплати.

Інші порушення

Порядок застосування найменшої штрафної санкції у розмірі однієї мінімальної зарплати за порушення інших вимог трудового законодавства  також планують змінити.

А саме, якщо вперше виявлено  – буде лише письмове попередження. Та, за неодноразове та/або повторне порушення інших вимог трудового законодавства, протягом 365 днів з дати винесення письмового попередження, передбачається накладення штрафу у розмірі мінімальної заробітної плати за кожне таке порушення.

За матеріалами Галини  Казначей «Дебет-Кредит»

Коментарі