ВРУ прийняла два Закони для імплементації Угоди FATCA

Share Button

3 грудня ВРУ прийняла два Закони (законопроекти № 2102 і № 2103), які були розроблені для імплементації Угоди між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки щодо поліпшення виконання податкових правил й застосування положень закону США «Про податкові вимоги до іноземних рахунків» (FATCA).

Законопроект № 2102 вносить зміни до Закону України «Про банки і банківську діяльність» в частині порядку розкриття банківської таємниці та до Закону України «Про депозитарну систему України» в частині доступу до інформації у системі депозитарного обліку.

Зокрема, до Закону України “Про банки і банківську діяльність” буде внесено зміни, відповідно до яких банківська таємниця розкриватиметься центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, у випадках та в обсязі, визначених Угодою FATCA та іншими ратифікованими міжнародними договорами, що містять положення про обмін інформацією для податкових цілей, або згідно з укладеними на підставі таких міжнародних договорів міжвідомчими договорами.

Внесені зміни до Закону України “Про депозитарну систему України” передбачають, що інформація із системи депозитарного обліку надаватиметься відповідно до Угоди FATCA, або інших ратифікованих міжнародних договорів, що містять положення про обмін інформацією для податкових цілей, або згідно з укладеними на підставі таких міжнародних договорів міжвідомчими договорами.

Законопроект № 2103 вносить  зміни до Податкового кодексу України в частині визначення низки понять, зокрема: «підзвітний рахунок», «фінансовий агент», «фінансовий рахунок».

Також внесено зміни щодо:

  • особливостей подання звітності за підзвітними рахунками;
  • збору та отримання податкової інформації контролюючими органами від фінансових агентів;
  • накладення штрафу за неподання, подання з порушеннями або з недостовірними відомостями чи помилками фінансовими агентами звітів про підзвітні рахунки, шляхом накладення штрафу у розмірі 100 розмірів МЗП, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року. Зазначена норма спрямована, в першу чергу, на стимулювання фінансових агентів дотримуватися законодавства щодо обов’язку подання звіту про підзвітні рахунки.

Отже, ДПС України зможе в автоматичному режимі надавати інформацію податковій службі Сполучених Штатів Америки щодо рахунків, відкритих платниками податків США в українських фінансових установах. Поки що Угода буде діяти в режимі одностороннього обміну і стосуватися лише американських платників податків. Однак в майбутньому Україна теж може отримати можливість одержувати аналогічні дані про своїх платників податків, які мають рахунки в американських фінансових установах.

За матеріалами ВРУ

Коментарі