Актуально: підстави відкриття кримінального провадження при ухиленні від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів)

Share Button

Консультують Адвокати ЮРИДИЧНОГО ОБ’ЄДНАННЯ LEGAL GROUP

У відповідності до вимог ст.214 КПК України, підставою для відкриття кримінального провадження є заява про вчинений злочин або особисте виявлення слідчим, прокурором обставин, які свідчать про вчинення кримінального правопорушення.

Як правило, при відкритті кримінальних проваджень за ст.212 КК України відсутня заява особи про вчинений злочин. Майже всі кримінальні провадження відкриваються на підставі виявлених слідчим або прокурором обставин, які свідчать про вчинення кримінального правопорушення. Ключове слово «про вчинення». Фактом вчинення ухилення від сплати податків, відповідно є факт несплати податків до бюджету. Про даний факт достовірно може свідчити виключно узгоджене податкове повідомлення-рішення, прийняте на підставі Акту планової, позапланової або камеральної перевірки платника податків. І єдиний орган в Україні, який може винести податкове повідомлення-рішення, є ДПС України.

Однак, в останній час слідчі та прокурори відкривають кримінальні провадження частіше на підставі аналітичного дослідження (довідки) або взагалі на підставі рапорту з інформацією про вчинений злочин.

Після відкриття такого кримінального провадження правоохоронці, які здійснюють досудове розслідування, не квапляться з ініціюванням проведення позапланової перевірки для достовірного встановлення факту несплати податків, а замість цього активно проводять слідчі дії відносно платника податків, який нібито їх не сплатив. Логічним та законним було б невідкладне проведення позапланової перевірки. Однак і після проведення комплексу слідчих дій, слідчі в більшості призначають судові економічні експертизи з метою підтвердження шкоди, завданої державі у вигляді несплати податків, тим самим позбавляючи платника сплатити донараховані податки і штрафні санкції саме у цьому кримінальному провадженні, що може бути підставою до вручення підозри для звільнення від кримінальної відповідальності. Добровільна сплата платником заборгованості по податках без наявності податкового повідомлення – рішення може бути не визнана судом як відшкодування шкоди саме у даному кримінальному провадженні, оскільки не буде зарахована в органах ДФС як погашення заборгованості по конкретному виду податку за певний період. А в органах ДФС взагалі не буде рахуватись заборгованості за даним платником податків.

Таким чином, відкриваючи кримінальні провадження за ст.212 КК України, на підставі аналітичного дослідження, слідчі та прокурори мають невідкладно призначити податкову перевірку такого платника податків. В разі не призначення податкової перевірки і не підтвердження факту несплати податків, така бездіяльність правоохоронних органів може свідчити лише про наміри тиску на платника податків шляхом активного проведення слідчих дій. В будь-якому випадку для кваліфікованого захисту інтересів платника податків радимо звертатись до фахівців – адвокатів з економічних злочинів.

Вікторія Горожанова,

адвокат ID Legal Group

Коментарі