БЕЗРОБІТТЯ, БЕЗГРОШІВ’Я, «БЕЗПРЕДЄЛ»

Share Button

      Санація економіки неможлива без рішень уряду послабити карантин, вважає журналіст Михайло АЛАНДАРЕНКО у  своєму твердженні, що тільки послаблення режиму карантину, викликаного пандемією коронавірусу, може призвести до балансу між здоровим населенням та здоровою економікою.

БЕЗРОБІТТЯ, БЕЗГРОШІВ’Я, «БЕЗПРЕДЄЛ» так можна коротко описати перебіг подій в Україні у зв’язку з карантином та його можливими наслідками.

БЕЗРОБІТТЯ вже настало: власники дрібного бізнесу масово почали згортати свої ятки та зачиняти заклади. За відсутності клієнтів багато господарів просто не можуть утримувати свої малі підприємства. І якщо влада вже оголосила про певні податкові послаблення, то підприємці все рівно повинні витрачатися на оренду приміщень та супутні виплати. Закриття таких закладів завдає багато незручностей також споживачам.

Цілком можливо декілька тижнів обійтися без горнятка кави в улюбленій кав’ярні. Однак іноді може виникнути дійсно нагальна потреба — умовно кажучи, поладнати черевики чи постригтися. І це тільки здається дрібницею.

Неможливість сходити в перукарню особливо дошкуляє жінкам. Чоловікам простіше, бо деякі з них, як автор цих рядків, можуть кардинально вирішити цю проблему в себе вдома. (До завершення карантину сподіваюся знову прийняти хоч трохи божеський вигляд). За звичайних умов такі начебто дріб’язкові справи можна відкласти на день-два. Але зараз, коли невідомо, чи можна буде дати собі раду найближчим часом, це може викликати стрес та психосоматичні розлади. Адже нічого так негативно не впливає на психічне здоров’я людини, як невизначеність навіть у незначущих справах.

Це стосується не тільки теперішнього становища, це взагалі є рисою людської ментальності. А в стресових ситуаціях всі негативні впливи мають схильність до загострення.

Утім, не всі дрібні підприємці потерпають від карантину. Майстри з ремонту комп’ютерів, наприклад, майже не постраждали, бо жоден карантин не вбереже від віртуальних вірусів. Такі фахівці не мають незахищеного контакту з клієнтами, на відміну від перукарів чи працівників закладів харчування.

Чим розвиненішим є малий та середній бізнес, тим заможнішим є суспільство, бо такі підприємства є основою добробуту майже всіх країн з ринковою економікою.

Якщо уряд хоче уникнути справжньої економічної катастрофи, то він повинен зробити режим карантину менш жорстким. Те, що зараз дозволено працювати переважно аптекам, продуктовим магазинам та стратегічним підприємствам – рішення хибне. Адже за умов дотримання правил гігієни можна було б дозволити працювати деяким іншим закладам.

Чому б, зокрема, не відчинити знову ювелірні салони? Цілком слушно, що влада дбає про добробут соціально незахищених українців. Але ж заможні люди теж мають свої потреби, тож бажання купити коштовний годинник чи прикрасу підчас карантину аж ніяк не сприятиме поширенню вірусу. Ба навпаки, це принесе власникам таких підприємств чималий прибуток, з якого вони платитимуть податки державі та зарплатню своїм працівникам. Тому, щоб уникнути паралічу економіки та запобігти ймовірній політичній кризі, уряд мусить переглянути свою економічну політику на тлі пандемії коронавірусу та зробити її ліберальнішою.

З масового безробіття виникає наступна проблема – БЕЗГРОШІВ’Я. Рішення уряду заплатити деяким категоріям пенсіонерів по тисячі гривень є похвальним. Проте, воно радше черговий прояв популізму, тому що це не системне розв’язання проблем. За різними оцінками, жорсткий карантин призвів до погіршення фінансового становища багатьох українців, і не лише підприємців. Тож їм не вдасться «протягнути» довго.

Коли обмеження знімуть, то марно сподіватися, що всі стрімголов побіжать їсти нез’їдену піцу, пити невипиту каву чи передивитися фільми в кінотеатрах.Без цього можна прожитти. Хоч це й не розкіш, але в багатьох українців просто не буде зайвих грошей на такі речі. Адже очікувати швидкого відновлення економіки не доводиться.

Погіршення фінансового стану населення неодмінно призведе до кримінального «БЕЗПРЕДЄЛУ» – тобто неконтрольованого зростання злочинності. Люди мусять задовольняти свої першочергові потреби будь-коли, а харчування є однією з цих потреб.

Звичайно, не всі підуть красти та грабувати, однак певний відсоток населення саме у такий спосіб запобігає своїм фінансовим труднощам і за звичайних умов. Адже навіть у позірно благополучній Італії злочинність на фоні коронавірусу вже є на підйомі.

Італійська галета газета Il Messaggero повідомляє, що в місті Палермо на Сицилії покупці намагалися залишити супермаркет, не заплативши за товари. «Ми не маємо грошей та не хочемо платити», — заявили вони у виправдання своїх дій. На разі рівень злочинності в Україні певною міною знизився. Про це заявив заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко в коментарі РБК-Україна. Причиною цього є підсилене патрулювання на вулицях та самоізоляція населення. Проте нас ще очікує сплеск кримінальної активності у зв’язку з пандемією.

Арабське прислів’я каже: не так дмуть вітри, як того бажають кораблі. Український уряд намагається зберегти здоров’я нації через мінімізацію фізичного контакту між його членами. З одного боку, це є ідеальним засобом для боротьби зі спалахом будь-якою хвороби. З іншого, це може призвести до ще більшого спаду економіки.

Оскільки нормальне функціонування держави неможливе без успішної фінансової-господарської діяльності, такий підхід вже відчутно завдає багато шкоди економічному здоров’ю нації. І хоч ситуація вже не повернеться достанку, яка була до карантину, ще не пізно знайти баланс між здоров’ям людей та санацією економіки, бо…

БЕЗРОБІТТЯ, БЕЗГРОШІВ’Я ТА «БЕЗПРЕДЄЛ»

призведуть до безнадійності та зневіри людей у національне керівництво.

Фото з мережі Інтернет

Коментарі

Залишити відповідь