АКТУАЛЬНО: ДОВКІЛЛЯ – НАШЕ ВСЕ!

Share Button

17 квітня 2020 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України  з метою збереження довкілля щодо посилення відповідальності за дії, спрямовані на забруднення атмосферного повітря та знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу» № 556-IX від 13.04.2020.

Цим Законом передбачено внесення змін до низки статей Кримінального кодексу України та Кодексу України про адміністративні правопорушення в бік посилення  кримінальної та адміністративної відповідальності громадян та посадових осіб за вчинення злочинів та адміністративних правопорушень за правопорушення  в царині   збереження навколишнього природного середовища.

         Зокрема, зміни торкнулися санкції статті 241 Кримінального кодексу України «Забруднення повітря». Відтепер за вчинення цього злочину  збільшена міра кримінальної відповідальності  –  від однієї тисячі восьмисот до трьох тисяч шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (30 600 грн. – 61 200 грн.) або обмеження волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю  на той самий строк або без такого.

         Також трансформації зазнала санкція статті 245 Кримінального кодексу України «Знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу» в частині збільшення  розміру штрафної санкції в межах від п’яти тисяч чотирьохсот до дев’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (91 800 грн. – 153 000 грн.) або обмеження волі на строк від двох до п’яти років, або позбавлення волі на той самий строк.

         Крім того зміни торкнулись не тільки Кримінального кодексу України, а й   Кодексу України про адміністративні правопорушення.

         Так, санкція статті 77 КУпАП  за порушення вимог пожежної безпеки в лісах передбачає посилення відповідальності у вигляді накладення штрафу для громадян  від дев’яноста до двохсот сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян  (1530 грн. – 4590 грн.), а для посадових осіб і того більше віддвохсот сімдесяти до дев’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (4590 грн. – 15300 грн.).

         При цьому знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі тягне за собою накладення штрафу на громадян в розмірі від двохсот сімдесяти до дев’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (4590 грн. –  15300 грн.) і на посадових осіб – від шістсот тридцяти до однієї тисячі восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (10710 грн. – 30600 грн.).

         Змін зазнала і стаття 771 КУпАП «Самовільне випалювання рослинності або її залишків». Значно посилена матеріальна відповідальність громадян і посадових осіб за випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища. Штрафні санкції складають для громадян  від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3060 грн. – 6120 грн.), а для посадових осіб  віддев’ятисот до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян  (15300 грн. – 21420 грн.).

За вчинення вищевказаних дій в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду адміністративна відповідальність ще вища. Для громадян сума штрафу складає відтрьохсот шістдесяти до семисот двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (6120 грн. – 12240 грн.), а для посадових осіб від однієї тисячі двохсот шістдесяти до однієї тисячі восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (21420 грн. – 30600 грн.) відповідно.

Фото з Інтернет мережі

За інформацією

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/556-20#n17

Коментарі