Відставка Смолія – незалежність НБУ під загрозою чи час залучати ДБР?

Share Button

Головна тема п’ятниці, 3 липня, – відставка Голови Національного банку України через начебто політичний утиск.

1 липня Голова НБУ Яків Смолій написав та подав на ім’я Президента України заяву про відставку через «систематичний політичний тиск», а 2 липня профільний комітет ВРУ підтримав постанову про його звільнення з посади.

Посли країн G7 («Великої Сімки») вже прокоментували звільнення і висловили занепокоєння щодо можливого згортання реформ. Нагадаємо, що незалежність НБУ – це також і одна із вимог МВФ для продовження співпраці с українським урядом. Враховуючи ще й заяву речника ЄС з питань зовнішньої політики, отримуємо відверто негативну оцінку з-за кордону. Позиція Європи: зміниться політика НБУ – уряд України втратить фінансову підтримку.

Щодо ж «політичного тиску», який влада могла чинити на НБУ, то переважно в ЗМІ згадують два чинники. Перший, зниження облікової ставки, на яке в умовах карантинних обмежень Нацбанк пішов не дуже охоче. Другий – припущення щодо емісійного сценарію, який може запустити новий голова НБУ для ліквідації дефіциту держбюджету.

Президент Спілки орендарів і підприємців України, Заслужений економіст України Віктор Хмільовський, оцінюючи цю ситуацію, занепокоєний лише одним, тим, що піти у відставку – легко! Шеф-редактор «Роботодавця» переконаний, що звільнення Смолія було неприпустимою помилкою і закликає Верховну Раду України через зміну законодавства про НБУ зобов’язати його голову усувати всі негативні аспекти функціонування банківської системи України, а не « грюкати дверима». Навіть поверхневий аналіз роботи української банківської системи змушує вимагати від парламентарів ініціювати глибинне дослідження її стану, визначення міри відповідальності усіх причетних осіб. Можливо, на часі не звільняти очільників НБУ, а залучати ДБР?

Якщо ж європейські донори почнуть скорочувати фінансову підтримку України, то й слава Богу, бо в країні грошей вистачає, – переконаний Віктор Хмільовський. Але про це в окремій публікації.

Коментарі

Залишити відповідь