Податківці розсилають роботодавцям листи, в яких погрожують перевірками?

Share Button

Протягом липня Державна податкова служба розсилала «листи щастя» підприємствам різноманітних сфер діяльності, зокрема, у Києві. Тексти таких листів розповсюджують наразі в соціальних мережах і активно обговорюють в контексті їх несподіваного правового «забарвлення».

У той час як від податківців ми очікуємо строгих формулювань та дослівного слідування букві закону, риторика вказаних листів відрізняється, натякаючи на додатковий зміст між рядками. Так, Головне управління ДПС в м. Києві начебто просить роботодавців донарахувати зарплати до середніх даних статистики (!) і таким чином уникнути (!) планової перевірки. А ще апелює до соціальної свідомості роботодавців заради цілісності держави тощо. Що, звичайно, прекрасно, але не зовсім очікувано від контролюючого органу.

Процитуємо, наприклад, найцікавішу частину інформації від ГУ ДПС у м. Києві:

«Доводимо до вашого відома, що відповідно до даних Головного управління статистики у м. Києві середня заробітна плата штатних працівників у травні 2020 року за видами економічної діяльності становила:

– оптова торгівля – 14 025 гривень;

– транспорт та перевезення – 12 989 гривень;

– фінансова діяльність – 23 616 гривень.

З метою налагодження системної роботи з платниками податків, націленої на добровільне виконання податкових зобов’язань, дотримання суб’єктами господарської діяльності чинного трудового та податкового законодавства, ГУ ДПС у м. Києві проводить моніторинг звітності підприємств, на яких обліковується зменшення кількості найманих працівників, зниження розміру фонду оплати праці, та направляє листи платникам податків з метою уточнення зазначеної у звіті інформації з можливістю надання пояснень разом з підтверджуючими документами або самостійного виправлення допущених помилок.

Звертаємо увагу що, цей показник є критерієм відбору платників податків для включення до плану-графіка проведення документальних перевірок».

Як таке повідомлення потрібно читати роботодавцю?

Юридичні та консалтингові компанії, до яких роботодавці зверталися з цього приводу, однозначно заявляють, що зменшення штату, простій, невідповідність рівня заробітної плати статистичним даним не є ознаками ухилення від оподаткування, хоча в інформаційному повідомленні від ДПС натякають на (майже відкритим текстом пишуть) протилежне. Більше того, вказані показники, швидше, є наслідком весняних обмежувальних карантинних заходів. Щодо можливих наслідків «листів щастя», то експерти називають їх спамом, хоча й допускають деякий ризик для платників податків. В той же час столичні податківці рекомендують: почитайте листа, закрийте і забутьте, бо це лише «вказівка зверху».

Коментарі