Україна може знизити ПДВ на окремі продукти харчування

Share Button

Україна може запровадити знижену ставку податку на додану вартість на окремі категорії продуктів харчування

“Думаю, що в якомусь вигляді такий законопроєкт таки буде затверджений. Будемо шукати компенсатори для потенційних втрат бюджету, шукатимемо збалансоване рішення. Але щось треба робити, бо з 1 липня весь ЄС, не лише Польща, запроваджує пільгову ставку ПДВ для харчових продуктів“, – повідомив голова фракції “Слуга народу” Давид Арахамія. При цьому він уточнив, що ініціатива може бути цікавою у контексті з іншим законопроєктом – про внутрішню торгівлю.

З’ясувалося, що 27-30% ціни – це не собівартість, а вплив супермаркету. “Супермаркети затримують повернення коштів виробникам на 120-130 днів, а ті змушені звертатися за кредитами до банків та відсотки за цими кредитами закладати у вартість своїх продуктів. Таким чином відбувається подорожчання”, – зазначив Арахамія. Нардеп уточнив, що ініціатива зниження ПДВ обговорюється Офісом президента, профільними асоціаціями, Міністерством фінансів, Державною податковою службою, профільним комітетом.

Водночас, у ході “круглого столу” з представниками бізнесу цього ж дня голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев зазначив, що за оцінками Міністерства фінансів, зниження ставки ПДВ призведе до втрат держбюджету на 60 млрд грн.

“Зниження ставки ПДВ не вплине на ціну товару, тому що у нас велика частка тіньової економіки”, – зазначив Гетьманцев. У свою чергу Арахамія зазначив, що з огляду на потенційні витрати бюджету від такої ініціативи парламент може ввести знижену ставку ПДВ не для всіх продуктів харчування, а для обмеженої кількості.

“Потрібно збалансовано підходити до розробки такого законопроєкту, вводити знижену ставку не на всі товари, а на обмежений кошик споживання. Можливо хліб, гречка, олія”, – сказав він.

Коментарі