Уманський: ЄСВ доведеться знову підвищувати

Share Button

Колишній заступник міністра фінансів України Ігор Уманський вважає, що зниження єдиного соціального внеску призведе до колапсу Пенсійного фонду та його доведеться підвищувати назад.


За його словами, Пенсійний фонд при солідарній системі в змозі покрити свої зобов’язання лише на 50% за рахунок власних надходжень. Другу половину потрібно дотувати з бюджету.

“Пенсійна реформа при таких ставках ЄСВ неможлива. У цій ситуації говорити про підвищення пенсійного віку, скасування пільг і спеціальних пенсій для окремих категорій просто немає сенсу”, – говорить він.

Як зазначає Уманський, зниження ЄСВ дадуть 2-3% доходу і до 10% в середньостроковій перспективі.

“Але кардинально проблему ПФ це не вирішить. Дефіцит буде не 50%, а 40%”, – додав він.

За його словами, при нормальній солідарної моделі мінімальний рівень пенсії – 60-80% зарплати. При ставці 20% ЄСВ і необхідності виплатити мінімум 60% від зарплати на одного пенсіонера потрібні троє працюючих, 80% – чотири.

“У нас 12 млн пенсіонерів і 14,5 млн працюючих, які платили ці внески. У 2015 році середня ефективна ставка ЄСВ становила 40,3%. На одного пенсіонера припадало 1,4 працюючих. З урахуванням того, що ряд категорій пенсіонерів фінансувався з держбюджету, ця система працювала. Але навіть тоді дефіцит Пенсійного фонду становив 15 млрд грн, що і викликало необхідність пенсійної реформи”, – каже Уманський.

За його словами, в разі зменшення ЄСВ, необхідно скасовувати пенсії і переводити ПФ в статус агента по виплаті мінімальних посібників.

“Інший варіант – тотально скорочувати кількість пенсіонерів, підвищувати пенсійний вік на 10-15 років”, – додав він.

Раніше про те, що дефіцит Пенсійного фонду України у 2016 році становитиме 124,9 мільярда гривень у разі зниження єдиного соціального внеску до 20% в рамках запропонованої Міністерством фінансів податкової реформи, заявив перший заступник голови фонду Микола Шамбір.

Як повідомлялося, за словами міністра соціальної політики Павла Розенка, дефіцит чотирьох фондів соціального страхування у 2016 році у разі зниження ставки єдиного соціального внеску складе близько 133 мільярдів гривень.

Міністерство фінансів в рамках податкової реформи пропонує встановити єдину ставку на ключові податки – податок на додану вартість, податок на доходи фізичних осіб, податок на прибуток, єдиний соціальний внесок – на рівні 20%, а потім встановити мораторій на внесення змін у Податковий кодекс.

Джерело: Економічна правда

Коментарі