Чи є в Україні консолідація бізнесу?

Share Button

18 березня у Києві відбувся Український форум бізнесу, організатором якого виступив Сергій Тарута, а співорганізаторами Рада підприємців при Кабінеті Міністрів України, Федерація роботодавців України, Український союз промисловців і підприємців, Об’єднання «Українська Бізнес Ініціатива», Торгово-промислова палата України, Громадянська платформа «Нова країна», Громадське об’єднання «Україна – це я».

На Форумі багато говорили і про безпеку підприємництва та захист прав власності, і стимулювання притоку інвестицій в Україну, і про підтримку реального сектору економіки, і фіскальну політику, доступ до фінансового ресурсу, підтримку експорту, адаптацію до умов ЗВТ з ЄС.

На думку Геннадія Чижикова, голови Торгово-промислової палати України, країні необхідна чітко вибудувана експортна політика, яка в змозі підтримати вітчизняний бізнес, вважає. «Ми повинні чітко розуміти, що Європейський Союз стає для нас найважливішим політичним партнером. Але ЄС чекає від нас не тільки сировини. Ми можемо конкурувати на їхньому ринку з хорошою, високоякісною продукцією. Для цього нам потрібна чітка експортна політика. Туреччина, Китай – у цих країн є китайська модель підтримки експорту, грузинська модель. А я задаю питання, а в чому полягає українська модель? Протягом декількох останніх років ми бачимо, що наша модель полягає в тому, що два найважливіших відомства – МЗС і МЕРТ не можуть між собою поділити: хто ж з них той самий головний або відповідальний в підтримці експорту нашої країни. І в результаті від цього страждає бізнес. А насправді кожен бізнесмен повинен відчувати і розуміти в чому полягає ця модель », – сказав Геннадій Чижиков.

Він також підкреслив, що ні в одній країні підтримка експорту не є справою бізнесу. У будь-якій країні – це завдання держави.

У свою чергу бізнесмен Сергій Тарута зазначив, що «в умовах економічного хаосу сьогоднішня подія дуже важливо для історії українського бізнесу», так як Форум об’єднав голосу підприємців.

«Сьогодні ми обіцяємо, що ми покращимо життя простої людини. Але це неможливо зробити, поки у нас не буде багатого бізнесу. І що для цього потрібно робити? Перший крок – ми змогли об’єднатися. Другий – це довіра. Довіра громадянського суспільства, довіра Заходу. Тому що, на жаль, до наших інститутів влади довіри вже немає. Нам разом потрібно за 3 місяці розробити основний трап економічної доктрини разом із західними партнерами. Ми готові переконувати європейських партнерів у тому, що в Україні будуть інвестиції в розмірі 120-150 млрд. $. І тільки істотні інвестиції в інновації можуть змінити нашу країну », – упевнений Тарута.

Між представниками профільних бізнес-асоціацій та парламентарями існують домовленості про те, що бізнес спільнота проведе праймеріз для визначення трьох кращих кандидатур на кожну позицію в уряді, яка відповідає за реальний сектор економіки. Про це заявив глава Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко. «Тому що владі було сказано, що якщо будете і надалі жартувати, то ситуація перейде в трошки інший формат. Зараз жартувати не можна. Треба діяти. Будемо боротися – переможемо! », – закликав Козаченко.
Народний депутат України Владислав Береза під час свого виступу зазначив, що, на жаль, більшість виступів спікерів були «просто водою», так як конкретних кроків і дій не було анонсовано.  І з ним важко не погодитися, адже сьогодні, в першу чергу, необхідна консолідація бізнесу, якої, на жаль, в Україні сьогодні немає.

Однозначно скептична оцінка заходу і підприємницькою спільнотою, яка у соціальних мережах висловлює думки про створення нової політичної партії на кшталт «Партії регіонів», жартівливо називаючи захід «форумом червоних директорів».

Дивіться фотозвіт на нашій сторінці

 

 

Коментарі