Роботодавці мають направити кошти від зменшення ЄСВ на підвищення зарплат

Share Button

Під час свого виступу на VII з’їзду Федерації профспілок України голова ФПУ Григорій Осовий звітував про роботу та представив стратегію діяльності ФПУ на 2016–2021 роки , яка має назву «Європейський вибір.

Оцінюючи роль та завдання громадянського суспільства, і профспілкових організацій, як її невід’ємної частини, Григорій Осовий зокрема зазначив: «Громадянське суспільство ще недостатньо організоване і консолідоване. Проте Майдан засвідчив величезний потенціал громадських дій, і влада мусить з цим рахуватися. Будьмо відвертими, що й профспілки як вагома складова громадянського суспільства теж не реалізували свій унікальний потенціал правозахисної організації. Праця знецінюється, безробіття зростає, бідність поширюється серед родин, де навіть двоє працюючих. Тому наш З’їзд має стати сьогодні публічною трибуною для всебічного аналізу діяльності та подальшого розвитку не тільки ФПУ, а й загалом національного профспілкового руху».

Коментуючи ситуацію, яка склалася навколо колективного трудового спору, голова ФПУ сказав:  «У зв’язку з жорстким наступом на права працівників і нереагування на вимоги профспілок було висунуто Трудовий ультиматум Кабінету Міністрів. У складі Спільного представницького органу ФПУ вступила у колективний трудовий спір з Урядом і вперше – із Спільним представницьким органом роботодавців, які тривають і досі. З тієї ж причини – несприйняття нашими партнерами профспілкових вимог, так важко ідуть переговори з укладення нової Генеральної угоди. Власне, Уряд і сторона роботодавців згодні підписати її, і навіть пропонувалося це зробити до 15 березня цього року, але не згодні саме ми, профспілки. Основні розбіжності якраз полягають у різному баченні ціни праці, її оплати. Ми вважаємо, що зарплати потрібно підвищувати не на відсотки, а у рази.»

Також Григорій Осовий закликав роботодавців підвищити зарплати найманим працівникам: «З 1 січня 2016 року роботодавці стали в півтора разу менше платити Єдиний соціальний внесок, вивільняються 90 мільярдів гривень фонду оплати праці. Так виявіть соціально відповідальне ставлення до працівників, направивши ці кошти на підвищення зарплат. Разом з тим, ми повинні захищати не тільки діючі робочі місця, а також домагатися від роботодавців створення умов для нової якості і продуктивності праці, безпеки й екології, підготовки та перепідготовки робітничих кадрів.».

Також голова ФПУ наголосив на необхідності реформування системи оплати праці. «З цієї трибуни ще раз звертаюся до соціальних партнерів: йдеться не про якісь разові поступки профспілкам, а про повноцінну реформу оплати праці, про ліквідацію політики абсурдної «дешевої» робочої сили, яка вже призвела до демотивації праці та масового відтоку кваліфікованих кадрів за кордон. Вдумайтесь: в офіційній економіці залишилось менше 8 мільйонів працівників, які мають забезпечити все населення країни».

Критично оцінюючи діяльність ФПУ, Григорій Осовий відзначив: «Хочу самокритично визнати, що і ФПУ та її членські організації допустили безпечність, коли впродовж тривалого часу владою вносилися зміни до так званих галузевих законів, якими обмежувалося, а фактично заборонялося конституційне право громадян на страйк. Зараз, після звернення до Європейського суду, відновлюється право на страйк на транспорті, і ми продовжуємо роботу з розблокування обмежень в інших секторах економіки. Назрілим є і кардинальне оновлення закону «Про порядок вирішення колективних трудових спорів».»

Також голова ФПУ торкнувся проблем  необхідності забезпечення сталого економічного розвитку суспільства та підвищення життєвого рівня населення. Все це, на його думку,  вимагає консолідованих дій усіх учасників соціально-трудових відносин, підвищення ефективності соціального діалогу між профспілками, роботодавцями та владою на всіх рівнях. Але, як констатував Григорій Осовий, ефективний та конструктивний соціальний діалог у державі, на жаль, на сьогоднішній день відсутній:  «Про який соціальний діалог може йти мова, якщо бюджет країни пишеться десь за кордоном, рішення про підвищення цін і тарифів, пенсійного віку, заморожування зарплат, ліквідація санаторно-курортного лікування – все приймається під диктовку МВФ.Тоді навіщо нам такий Уряд, який ні на що не впливає? З таким Урядом нам явно не по дорозі. Україні потрібен Уряд національної довіри, який жив би інтересами простих людей і працював на Україну» – зазначив голова ФПУ.

 

 

 

 

 

 

Коментарі