Укладання Генеральної угоди на новий строк

Share Button

У Києві відбулось засідання Президії Федерації профспілок України. Головними темами дискусії, що проходила під час засідання, стали соціально-економічні, організаційні та майнові питання. Серед актуальних і важливих тем для обговорення було питання «Про хід колективних переговорів з укладання Генеральної угоди на новий строк».

Нинішню ситуацію та позиції сторін соціального діалогу з цього питання озвучили Голова СПО об’єднань профспілок Григорій Осовий, заступник Міністра соціальної політики України Віктор Іванкевич, заступник Голови Ради Федерації роботодавців України Олексій Мірошниченко.

З урахуванням останніх консультацій, що відбулись 14 квітня 2016 року, найбільш дискусійним положенням проекту Генеральної угоди залишається пункт 2.9 щодо встановлення зарплати некваліфікованого працівника на рівні не нижче фактичного прожиткового мінімуму.

У цінах на березень 2016 року це 2 891 грн. На момент початку переговорів розрив між фактичним прожитковим та мінімальною зарплатою складав близько 4%. На сьогодні цей розрив більше 200%, – уточнив Олексій Мірошниченко. ”У нинішніх складних умовах брати на себе такі непомірні та напевно невиконувані зобов’язання з боку роботодавців було б вкрай безвідповідально”, – наголосив заступник Голови Ради ФРУ.

Джерело:: www.fru.org.ua

Коментарі