Як створити дієву систему державної підтримки експорту?

Share Button

26 квітня відбувся Круглий стіл щодо розробки Національної експортної стратегії України.

Участь у заході взяли представники Кабміну, Верховної ради, посольств різних країн, бізнес-асоціацій, експортери.

Виступаючи на засіданні, перший віце-прем’єр , міністр економічного розвитку і торгівлв Степан Кубів зазначив: “Зовнішньоторговельний оборот у 2015 році у порівнянні з 2014 роком зменшився на 28,5%, це означає більш ніж $35 млрд і становить на сьогодні 89,2 млрд”.

У цьому зв’язку Кубів наголосив, що в Україні необхідно створити реальну дієву систему державної підтримки експорту та сприятливого клімату для залучення інвестицій. Тому прем’єр-міністр Володимир Гройсман у травні проведе засідання Ради з просування експорту.

Але як стало зрозуміло з виступу віце-прем’єра, у новому уряді не мають наміру змінювати принципи розвитку експорту, що були започатковані раніше. “Зараз ми на завершальному етапі концепції розвитку експорту.  В ній враховані всі розробки, що вже були підготовлені”, – пояснив Степан Кубів. Втім Степан Кубів не став деталізувати, наскільки вірогідним є втілення таких планів цього року.

Торговельний представник України Наталія Микольська заявила, що протягом 3 місяців буде підготовлена стратегія розвитку українського експорту, чим неабияк збурила присутніх експерторів, які наголошували, що вже більше року йде процес підготовки даного документу.

Щодо створення експортно-кредитного агентства Наталія Микольська заявила:”Ви знаєте про нинішню бюджетну ситуацію, а також про вимоги МВФ щодо контролю над видатками. В такій ситуації говорити про експортно-кредитне агентство поки не доводиться. Наразі ми розробляємо стратегію експортно-страхового агентства і сподіваємося, що якщо в бюджеті будуть закладені гроші, то воно зможе запрацювати у 2017 році”, – відзначила вона.

Присутні на заході експортери нарікали на дві основні проблеми: валютна політика НБУ та транзит.

Коментуючи виступи бізнесу Степан Кубів зазначив: “Я вважаю, це буде оптимальний час, якщо через 2 роки валютним регулятором в Україні буде ринок.  Законодавство 2003 року щодо валютного регулювання є застарілим… Давайте поставимо ціль – валютним регулятором має бути ринок”, – сказав він. Кубів розповів, що мав розмову з цього питання з представниками НБУ. “Міністерство економіки направило в Національний банк пропозиції, які повинні змінити цю проблематику”, – сказав перший віце-прем’єр. Також він проінформував, що Міністерство інфроструктури працює над покращенням логістики та експорту.

Підсумовуючи виступи представників бізнесу, склалося враження, що, довіри до нового уряду в підприємців немає, як немає вже і терпіння очікувати вирішення нагальних проблем, про які бізнес говорить весь час.

 

Коментарі