Законопроекти для підвищення позиції України в рейтингу Doing Business

Share Button

Нині на розгляді в парламенті перебувають кілька законопроектів, які можуть істотно підвищити позиції України в рейтингу Doing Business. Проте лише за умови, якщо ці законопроекти ухвалять до кінця травня. Йдеться про нормативні акти, які забезпечать реформу системи виконання судових рішень та запровадять механізм електронного судочинства (законопроекти № 2506а та № 2507а).

Окрім того, в парламенті вже готові до ухвалення проекти законів №3768 та №3769, які дають змогу запровадити механізми електронного судочинства. Зокрема йдеться про спрощену систему стягнення заборгованостей, які заплановано перевести в електронний формат. Автори законопроекту наголошують, що буде дотримано гарантій для  всіх учасників судового процесу. І головне — завдяки цьому рішенню вдасться значно розвантажити судову систему від великої кількості справ, які зможуть розглядати в електронному режимі.

Ці законопроекти забезпечують удосконалення системи арешту банківських рахунків. З їх ухваленням цю процедуру можна буде реалізувати впродовж кількох хвилин після винесення ухвали.

«Уже пройшли всі необхідні стадії схвалення і внесені на розгляд парламенту чотири законопроекти, ухвалення яких дасть можливість Україні в напрямі «Забезпечення виконання контрактів» рейтингу Doing Business піднятися одразу на 44 сходинки, — зазначив заступник міністра юстиції Антон Янчук. — Україна зможе переміститися з 98-го на 54-те місце».

Варто нагадати, що за оцінками експертів, кожна позиція зростання в рейтингу забезпечить країні від 100 до 300 мільйонів додаткових інвестицій.

«Якщо ці чотири законопроекти буде прийнято до кінця травня, Україна підвищить свої позиції вже у рейтингу на 2017 рік. Якщо ж пізніше, це також позитивно вплине на позиції України, але вже на 2018-й, — наголосив Антон Янчук. — З огляду на тривалий розгляд та обговорення цих проектів, економічну ситуацію в країні ми не можемо втратити можливість посилення позицій України в рейтингу на 2017-й і чекати ще рік на позитивний ефект від їх ухвалення».

Тож ухвалення цих проектів законів, починаючи з червня, означає відтермінування мінімум на рік можливості інвестицій в Україну обсягом сотні мільйонів доларів.

Член команди проекту Easy Business Андрій Єрашов зазначив, що поліпшення ситуації з виконанням судових рішень позитивно вплине не лише на рейтинг країни, а й на життя громадян. «Рейтинг Doing Business передовсім демонструє найкращі практики», — зазначив експерт.

А українцям лишається сподіватись на те, що парламентарі знайдуть час та ухвалять потрібні законопроекти.

Катерина БРАТКО

Джерело: ukurier.gov.ua

Коментарі