ПЕРЕВАГИ ВІДДАЛЕНОЇ РОБОТИ

Share Button

Нещодавно у діловому словнику з’явився новий, але вже дуже важливий термін, який передбачає вільну і короткострокову форму «зайнятості»   фріланс. Прогресивні компанії все частіше залучають віддалених співробітників для виконання проектної роботи, а не тримають штат «про всяк випадок». Кількість людей, які відмовляються примикати до «офісного планктону» і віддають перевагу вільному працевлаштуванню у віддаленому режимі, помітно збільшувалася протягом останніх двох років. Сьогодні ж цей рух росте як сніжний ком і налічує мільйони фрілансерів у всьому світі.

Україна – четвертий ринок у світі за обсягами заробітку фрілансерів. При цьому найбільш затребуваними технічними навичками є веб-розробка, розробка мобільних додатків і програмного забезпечення. Навчальні заклади України щорічно випускають близько 16 тисяч фахівців у сфері ІТ. Країну можна вважати основним світовим постачальником перспективних кадрів у цій галузі.
В недалекому майбутньому для працівників української ІТ-індустрії «офісна каторга» залишиться у минулому. Принаймні, в цьому переконані в київському офісі компанії «Майкрософт Україна», де у літній період  її співробітники переважно працюють віддалено – удома, в кав’ярні, на природі, і навіть з інших міст і країн. Адже, все, що насправді потрібно більшості сучасних ІТ-фахівців для роботи – доступ до швидкісного інтернету та підтримка так званого тренду BYOD (від англ. Bring your own device, тобто «принеси свій пристрій»), коли співробітники вважають за краще використовувати особисті ноутбуки і  смартфони і мати через них доступ до робочих файлів.

«На власному прикладі ми продемонстрували, що набір найпростіших і доступних інструментів (електронна пошта, хмарне сховище, засоби для миттєвої комунікації Lync або Skype) – все, що потрібно, аби залишатися на зв’язку з колегами, клієнтами, партнерами, і при цьому бути продуктивними, –  розповідає Тетяна Марушевська, директор з маркетингу та операційного управління компанії «Майкрософт Україна».  – Нині ми спостерігаємо, як змінюються потреби користувачів у світі. Вже практично розмилася грань між роботою та домівкою, люди хочуть мати доступ до своїх даних з будь-якого місця, з будь-якого пристрою і не їхати в офіс заради тільки того, щоби відкрити якийсь файл з робочого комп’ютера. Найпрогресивніші керівники компаній давно вже визнали цей тренд і впроваджують рішення, які допомагають ефективно управляти новими пристроями у своїх корпоративних мережах, а також розробляють політики, що регулюють правила роботи поза офісом».
Зрештою, в цьому сенсі ІТ-бізнес нині  повертається до своїх витоків. Адже, як згадував один із засновників сучасної ІТ-індустрії й українець за походженням Стів Возняк, вони зі Стівом Джобсом свій перший персональний комп’ютер створили в домашньому гаражі батьків Джобса, отримавши «дистанційне» замовлення від місцевого торговця електронним обладнанням.


Так в чому ж конкретно  полягають вигоди віддаленої роботи? У «Майкрософт Україна» виділяють її основні переваги.

Гнучкий графік

Перша перевага, з яким асоціюють віддалену роботу – це можливість самостійно планувати свій час і самому встановлювати співвідношення часу роботи та відпочинку. Звичайно, у віддаленого працівника теж існують терміни виконання завдань. Але в більшості випадків ніщо не завадить спеціалісту почати робочий день пізніше або раніше від тих часових меж офісної роботи, визначених пострадянським вітчизняним «Кодексом законів про працю». Приміром, можна зробити перерву на пару годин вдень, аби піти до   спортзали, коли там найменше людей, а решту роботи перенести на вечір.

Менше стресу

У віддаленій роботі, звісно, не можна уникнути спілкування з начальством, колегами та замовниками, якщо посада все це передбачає. Але комунікація, тим не менш, в основному буде віддаленою, отож працівник буде менше піддаватися стресам на кшталт «виклику на килим» до начальства.

Більше подорожей

Під час поїздок не завжди є гарантія, що буде зручне робоче місце поруч з розеткою для підзарядки і швидким інтернетом. А якщо завчасно подбати про облаштування зручного робочого місця далеко від дому, то можна працювати там тривалий час. Адже в усьому світі останнім часом стало популярним їхати на зиму в теплі країни, не відриваючись від робочого процесу.

Оперативне вирішення термінових завдань

Якщо роботодавець підтримуватиме концепцію BYOD і дозволятиме  працівникам користуватися особистим ноутбуком і смартфоном в робочих цілях, то у працівника будуть всі технічні засоби, щоб у разі кризової ситуації успішно вирішити нагальні питання без  необхідності, коли трапилось щось вкрай нагальне, мчати в офіс.

Економія часу

Працюючи там, де працівнику зручно, він станете витрачати набагато менше часу на транспорт. Адже переміщення в умовах мегаполісу можуть становити до чотирьох годин на день. Навіть якщо час на дорогу до офісу і назад становить всього одну годину в день, то за рік ці години складуть більше 10 повних діб, котрі можна буде витратити на відпочинок або відпустку.

Економія витрат

Як підрахували експерти ІТ-сфери, лише фізичне обслуговування кожного зайвого офісного робочого місця щорічно в середньому обходиться власникам вітчизняних ІТ-компаній в 17 тис. грн.

Краща організованість

Роботодавцю необхідно буде чітко ставити завдання перед собою працівником і вимагати відповідального ставлення до умов та термінів виконання цих завдань. Робота поза офісом накладає більше відповідальності, але в той же час вчить організованості.

Висока продуктивність

Якщо працівник не перебуває в офісі цілий день, то основні критерії, за якими будуть оцінювати його працю – це її обсяг і якість виконання. Працівнику просто немає сенсу створювати видимість «активності при віддаленій роботі: затягуючи час виконання завдання, він нашкодить найбільше самому собі. Ці обставини змусять працівника бути продуктивним і перестати відволікатися на пусте. Якщо працювати – то вже працювати, а відпочивати – так відпочивати. Працівник навчиться робити більший обсяг роботи за менший час, а паралельно зможе вчити мови, підвищувати кваліфікацію або навіть освоювати нову професію.

Висока мотивація

І на останок! Віддалена робота починається з довіри. Щоб перейти до праці в такому режимі, роботодавець повинен довіряти колегам. Для цього в компанії всі повинні домовитися, що  дійсно працюють на результат (адже робочий процес можна прекрасно імітувати  й сидячи в офісі). Саме те, що роботодавець довіряє працівнику, буде давати йому додаткове натхнення та мотивацію.

 

Ігор ГАЛУЩАК

 

Вставка

Фрілансер (англ. freelancer — вільний списоносець, найманець; в переносному значенні — вільний художник) — людина, що виконує роботу без укладання довгострокового договору з роботодавцем, найманий тільки для виконання певного переліку робіт (позаштатний працівник). Будучи поза постійним штатом якої-небудь компанії, фрілансер може одночасно виконувати замовлення для різних клієнтів. Фрілансер найчастіше сам пропонує свої послуги — через інтернет, газетні оголошення або користуючись особистими зв’язками. Фріланс особливо поширений в таких областях діяльності, як журналістика (та інші форми діяльності, пов’язані з написанням текстів), комп’ютерне програмування і дизайн у всіх його проявах (реклама, веб-дизайн, дизайн інтер’єру і т. д.), переклад, різного роду консультаційна діяльність.

 

 

 

 

Коментарі