ЯК ЗНАЙТИ РОБОТУ У ГЛИБИНЦІ

Share Button

Проблема працевлаштування найгостріше відчувається у малих районах, де відсутня промисловість. Тож роботодавців можна порахувати на пальцях. Як у глибинці знайти роботу розповідає директор Ямпільського районного центру зайнятості населення Анатолій ПЕРЕДЕРКО.


Заохочення роботодавців

На практиці переконалися, що успіху у працевлаштуванні у глибинці можна досягти тільки завдяки тісній взаємодії служби зайнятості з роботодавцями. На жаль, тих, хто може надати роботу в сільськогосподарському районі небагато. Тому доводиться налагоджувати стосунки з кожним роботодавцем, щоб докладно знати потреби кожного трудового колективу, попит на робочі місця, як на постійну, так і тимчасову роботу.
Керівникам трудових колективів пропонуємо надання компенсації єдиного соціального внеску за працевлаштування безробітних в пріоритетних  видах діяльності, працевлаштування квотної категорії населення,  а також професійне навчання майбутніх фахівців на замовлення адміністрації трудового колективу.
Цілий рік економити на внесках можуть ті роботодавці, які братимуть на роботу не менше ніж на два роки зареєстрованих у службі зайнятості безробітних із числа таких категорій громадян, як: особи, звільнені після відбуття покарання або примусового лікування; молодь, яка закінчила або припинила навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних і вищих навчальних закладах, звільнилася зі строкової військової або альтернативної (невійськової) служби (протягом шести місяців після закінчення або припинення навчання чи служби); особи, яким до пенсії за віком залишилося 10 і менше років; інваліди, які не досягли пенсійного віку; один із батьків, який має на утриманні дітей віком до шести років, або самостійно (без одного з подружжя) виховує дитину до 14 років чи дитину-інваліда.
Рік не платити єдиний внесок також можуть представники малого бізнесу за умови працевлаштування безробітних на нові робочі місця в пріоритетних видах економічної діяльності не менше ніж на два роки. Цим правом скористалися підприємці району Сеничичев  І. В., Чорнолуцький О.А., Пацьора  В. М. Вони створили нові робочі місця та прийняли на роботу осіб, які перебували на обліку в центрі зайнятості.

 

Допомога по безробіттю перевищує зарплату
Центром зайнятості докладаються зусилля щодо надання усіх соціальних послуг учасникам АТО, спрямованих на якнайшвидше працевлаштування, а за необхідності профнавчання за кошти Фонду ЗДССнВБН. На початок квітня 2016 року на обліку у центрі зайнятості перебувають 45 чоловік, які повернулись із зони АТО. Проблема у тому, що більшість таких осіб, за результатом опитування, поки що не готові працювати. Допомога по безробіттю у них визначається розміром середньомісячного грошового забезпечення, яке часто перевищує 5-6 тис. грн. Відповідно допомога з безробіття з такої суми буде становити 3,5-4 тис. грн. на місяць. Роботодавці Ямпільського району не можуть запропонувати вакансії із заробітною платою вище 2,5 тис. грн. Тому роботи з такою заробітною платою відповідно до законодавства не будуть для них підходящими. Двом  таким особам за їхнім бажанням була надана допомога по безробіттю одноразово для зайняття підприємницькою діяльністю.
Профпідготовка

Важливим засобом сприяння формуванню продуктивної зайнятості в нашій країні є система професійного навчання безробітних. Адже на ринку праці України відчувається незадоволений попит висококваліфікованих працівників широкого профілю і нових професій, зумовлений розвитком ринкових відносин і соціальним прогресом. Постійно висока потреба у працівниках нових професій для різних галузей народного господарства, що не лише мають високу кваліфікацію, але й характеризуються високою здатністю до навчання і професійної мобільності.
Одним з головних напрямів діяльності Ямпільського районного центру зайнятості є організація професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації безробітних громадян. Професійне навчання здійснюється з урахуванням існуючих стандартів та потреб локального та регіонального ринків праці, конкретного попиту в працівниках підприємств, організацій, фізичних осіб.
Протягом 2015 року за  направленням від  Ямпільського районного центру  зайнятості   навчались 229 безробітних громадян,  підвищували кваліфікації за професіями сільськогосподарського напряму та отримали знання про підприємництво  на курсах цільового призначення «Основи підприємницької  діяльності».  Було організовано   щорічне підвищення кваліфікації  за професією машиніст (кочегар) котельні для забезпечення опалювального сезону на об’єктах соціальної сфери, де підвищували свій рівень  перед початком роботи робітники ПП «Будімідж», ПП «Саланг», ПАТ «Ямпільський приладобудівний». Варто відзначити, що  98%  безробітних  проходили професійне  навчання під конкретні замовлення роботодавців.
Благоустрій територій
За сприяння райдержадміністрації та виконавчих органів місцевих рад організовуємо участь безробітних у проведенні громадських робіт з благоустрою населених пунктів. Фінансування таких робіт здійснюється за рахунок коштів із трьох джерел — роботодавців, місцевого бюджету та Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття. Упродовж минулого року в таких роботах узяли участь майже 422 безробітних. Не перший рік використовуємо таку практику. Переконалися, що вона корисна і для тих, хто шукає роботу, і для тих, хто тимчасово надає її. Безробітні впорядковують сквери, стадіон, висаджують квіти на клумбах, наводять лад на кладовищі, ліквідовують стихійні сміттєзвалища. Дієва співпраця у цьому напрямку налагоджена із сільськогосподарськими підприємствами ТОВ «Великокісницьке», СТОВ «Нива», ТОВ «Буша», ПРАТ ПК «Поділля», Северинівською, Слобода-Підлісівською, Петрашівською, Клембівською сільськими та Ямпільською міською радами.

 

Презентації та круглі столи — запорука взаємодії з роботодавцями
          В практику роботи РЦЗ ввійшло щороку проводити Дні відкритих дверей із залученням безробітних, роботодавців і органів влади. Відбувається живий діалог між учасниками даного заходу, який дає можливість роботодавцю підібрати необхідних працівників, а безробітному знайти роботу.
Фахівці центру зайнятості регулярно організовують міні-ярмарки робітничих професій, проводять семінари, круглі столи з роботодавцями, на яких спільно обговорюються питання працевлаштування  учасників АТО, ВПО, інвалідів та  громадян, які недостатньо конкурентоспроможні на ринку праці. Така співпраця з роботодавцями дає можливість  швидкого укомплектування вакансій підприємств. На заходи запрошуємо підприємців, керівників підприємств, соціальних партнерів, керівників органів місцевого самоврядування. За результатами таких зустрічей підготували рекомендації з удосконалення роботи центру з партнерами.

Мета Ямпільського районного центру зайнятості незмінна: максимально допомагати безробітним у пошуку роботи, а роботодавцям — у достойному кадровому поповненні.
Кількість вакансій, дані про наявність яких надійшли від підприємств, організацій та установ до центра зайнятості протягом січня-березня 2016 року склала 326 одиниць, що на 6 більше, ніж у відповідному періоді минулого року. Рівень укомплектування вакансій збільшився у порівнянні з минулим роком.



Станом на 1 квітня 2016 року на обліку в  районному центрі зайнятості перебуває 1038 безробітних осіб, у тому числі 4 внутрішньо переміщених. Актуальних вакансій – 154. Чисельність безробітних-претендентів на 1 вільне робоче місце складає 6 осіб (торік –7).
Середньооблікова чисельність безробітних, які отримували допомогу по безробіттю у січні-березні 2016 року склала  854 осіб. Сума виплаченої допомоги у січні 2016 р. склала 1327,4 тис. грн. Середній розмір допомоги по безробіттю складає 1554 грн.

 

Пріоритети Ямпільського районного центру зайнятості населення:

— сприяння у працевлаштуванні соціально незахищених категорій безробітних (інвалідів, матерів з дітьми до шести років, людей передпенсійного віку, учасників АТО, внутрішньо переміщених осіб (ВПО );

— допомога в пошуку першого робочого місця для молоді;

— професійні навчання та стажування безробітних на замовлення роботодавця

 

 

Коментарі