Звернення УПГС щодо наближення законодавства України до права ЄС

Share Button

Українська платформа громадянського суспільства Україна-Єс підтримує звернення до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана та ГоловиВерховної Ради України Андрія Парубія.

ВІДКРИТЕ ЗВЕРНЕННЯ

щодо наближення законодавства України до права Європейського Союзу

Підписання Угоди про Асоціацію між Україною та Європейським Союзом стало вираженням волі тисяч українців та виконанням однієї з ключових вимог Майдану. Угода слугує стратегічним дороговказом для системних соціально-економічних реформ в Україні та передбачає максимальну інтеграцію України в єдиний економічний простір ЄС. В перспективі це сприятиме розширенню двосторонньої торгівлі, залученню іноземних інвестицій, створюватиме можливості для модернізації української економіки, а отже поступового підвищення рівня життя громадян.

Підписавши Угоду, сторони взяли на себе ряд зобов’язань по забезпеченню поступової адаптації законодавства України до acquis ЄС. Таким чином, успішне виконання Угоди для української сторони передбачає величезний обсяг законопроектної роботи.

Наразі Україна має всі необхідні інструменти для наближення національного законодавства та приведення його у відповідність до норм європейського права: окрім Угоди про асоціацію прийнято Порядок денний Асоціації, уряд затвердив понад 130 планів розробки та внесення відповідних законопроектів, народні депутати працюють над галузевими євроінтеграційними законопроектами.

Але результат такої активності може бути кращий: з часу підписання Угоди прийнято близько 50 законодавчих актів, які так чи інакше мають відношення до євроінтеграційного поступу, з них на виконання Угоди безпосередньо спрямовано не більше 20. Загалом же має бути імплементовано у національне законодавство понад 350 європейських директив. Не на кожну директиву потрібно ухвалювати окремий закон, однак і серед вже прийнятих законопроектів частина не відповідає праву ЄС. Окремі законодавчі ініціативи євроінтеграційного пакету знаходяться на розгляді Парламенту впродовж шести місяців. А в певних сферах перетворення не відбуваються попри досить високу якість поданих законопроектів.

З огляду на факти викладені вище, ми, представники громадянського суспільства, незалежні експерти, висловлюємо глибоку стурбованість повільною динамікою наближення національного законодавства до норм права ЄС та наголошуємо, що нинішній темп розгляду законопроектів євроінтеграційного пакету веде до ризику невиконання зобов’язань за Угодою про асоціацію або ж аврального прийняття низки галузевих системоутворюючих законопроектів, що позначиться на їхній якості.

Затягування процесу адаптації національного законодавства загрожує не лише втратою політичних дивідендів, можливим зростанням незадоволення українців

неквапними чиновниками та законотворцями, але і цілком реальними і прогнозованими правовими наслідками. Міжнародна судова практика показує, що держави-партнери ЄС, підписавши відповідні угоди та взявши на себе певні зобов’язання, вже не можуть посилатися на норми національного законодавства за невиконання цих зобов’язань. Будь-які парламентські чвари не можуть слугувати виправданням невиконання Угоди. Ми висловлюємо сподівання, що за політичними баталіями знайдеться час та політична воля для розгляду законопроектів, що наблизять Україну до норм європейського права.

Громадський сектор не стоїть осторонь та готовий всіляко допомагати прискоренню адаптації вітчизняного законодавства до норм права ЄС. При Комітеті Верховної Ради України з питань європейської інтеграції активно працює Парламентська експертна група, яка готує висновки з питань відповідності законопроектів праву ЄС. Незалежними експертами вже напрацьовано ряд практичних рекомендацій по покращенню внутрішньо-парламентських процедур розгляду та прийняття законопроектів. Ми і надалі, в існуючому та нових форматах, готові співпрацювати з Парламентом, Урядом та Президентом, надавати пропозиції для пришвидшення процесу наближення вітчизняного законодавства, а отже сприяння європейському поступу України.

 

Коментарі