Зарплати мають вийти із тіні

Share Button

Прем’єр анонсував реформу системи оплати праці, яка передбачає гідну оцінку роботи людей.

Цього разу в порядок денний засідання уряду внесли корективи представники профспілок, які дали старт всеукраїнській акції профспілкових об’єднань. Кілька тисяч осіб під стінами Будинку уряду виступили проти підвищення комунальних тарифів. Ця акція протесту не набрала обертів. За півгодини представникам профспілок вдалося окреслити особисто Прем’єр-міністрові Володимиру Гройсману свої головні вимоги. Він зняв завісу таїни з цього питання вже в залі засідань уряду: «Відбувся обмін думками щодо розв’язання актуальних проблем. У Києві зібралися люди з різних територій, щоб висловити думки і погляди. Вони це зробили не за гроші. Ми обговорили питання формування нової генеральної угоди між профспілками і урядом».

Під час нинішнього засідання відбулася презентація звіту роботи уряду за другий квартал 2016 року. Перед тим як озвучити вдалі кроки, які зробив новий склад Кабінету Міністрів, Володимир Гройсман приділив кілька хвилин пріоритетному питанню — розвитку національної економіки. Він певен, що заробітна плата має вийти з тіні, а праця людей гідно оплачуватися.

Прем’єр окреслив формулу успіху: «Це можливо досягти двома шляхами. Перший — слід розвивати економіку. Вона дає продукт, ми піднімаємо заробітні плати вчителям, лікарям, пенсіонерам. Нині маємо певні позитивні сигнали розвитку економіки, певні можливості, щоб реформувати систему оплати праці в країні.

Другий напрям — популістичний: взяти тисячу гривень і дати незахищеним верствам населення. Люди стануть ще біднішими. Якщо друкарський верстат на це працюватиме, то народ не стане багатшим».

Глава уряду попросив народних депутатів розблокувати роботу Верховної Ради та ухвалити бодай два законопроекти. Перший з них стосується створення наглядової ради Національного банку за квотою парламенту. «Ми не втручаємося в ці справи, хай парламент з прізвищами визначається сам.

НБУ надасть звіт наглядовій раді, а вона затвердить та спрямує 38 мільярдів гривень на потреби українців. Інакше будуть під загрозою соціальні виплати з вини тих, хто блокує роботу Верховної Ради», — додав Прем’єр.

Парламенту потрібно підтримати й законодавчі норми, які дадуть змогу повернути в держбюджет заарештовані 1,5 мільярда доларів, які належать екс-посадовцям.

Точка відліку — 14 квітня

З цього дня новий склад членів уряду почав шукати вихід із політичної кризи. Володимир Гройсман заявив, що за два з половиною місяця вдалося зробити багато. Зокрема підвищено якість державного управління, модернізовано роботу уряду, змінено систему погодження рішень, створено урядові комітети, ліквідовано 11 із 15 центральних органів влади.

З 1 травня розпочато реформування державної служби, тривають публічні конкурси на призначення керівників державних підприємств. У країні надають електронні адміністративні послуги. «Нам вдалося сформувати стратегію держуправління, щоб пришвидшити процеси реформи державної служби. Завдяки децентралізації влади маємо 172 об’єднані територіальні громади. З-поміж них у 13 відбулися вибори, в п’яти — відбудуться незабаром», — сказав глава уряду. Окрім цього, запущено програми Державного фонду регіонального розвитку.

Найближчим часом Міністерство фінансів прозвітує про результати роботи з МВФ. Прем’єр наголосив, що майже всі нагальні питання закрито.

США нам допомагають реформувати митну службу. На порядку денному — рішення про створення єдиного вікна на митниці. З новими вимогами у роботі митники ознайомляться першого серпня.

Окрім цього, до ВР внесено закон про бізнес-омбудсмена, нові інструменти покращення інвестиційного клімату. Незабаром з’являться й офіси супроводу інвестицій та промоції українського експорту. В Міністерстві економічного розвитку та торгівлі запрацює департамент, який відповідатиме за розвиток промислової політики.

Нові стимули для теплокомуненерго

Володимир Гройсман окремо відзначив потенціал розвитку гідроенергетики. На наступному засіданні уряду розглядатимуть відповідну стратегію. «Нам вдалося розпочати масштабний ремонт доріг — акумулювали майже 19 мільярдів гривень. Ця цифра рекордна. Наразі ліквідовано 2,6 мільйона квадратних метрів ям. Цього недостатньо. Поки що робимо підтримувальний ремонт, а наступного року створимо новий державний фонд автомобільних доріг, який систематично наповнюватимемо. Зрештою ми зможемо почати реконструкцію і будівництво нових доріг», — продовжив перелік плюсів роботи уряду його очільник. За даними Прем’єра, ремонт 72 дорожніх об’єктів триває в 17 областях країни.

З першого грудня цього  року Кабінет Міністрів планує підвищити рівень соціальних стандартів — зарплат і пенсій — у середньому на 10,3%. В уряді свідомі того, що цієї суми замало, саме тому обіцяють і надалі  шукати шляхи зробити «справедливі» зарплати і пенсії.

Так само уряд підтримує створення в Україні конкурентного ринку газу. Саме тому держхолдинг «Нафтогаз України» і профільні відомства мають спростити доступ компаній-торговців паливом до газових мереж. Тож Володимир Гройсман наголосив: «Зараз поставлено завдання перед «Нафтогазом України» і міністерствами, які задіяні в цьому процесі, дати можливість усім, хто хоче торгувати газом в Україні, спокійно входити в газові мережі, аби забезпечити конкуренцію на ринку, що дуже важливо».

Того самого дня Кабінет Міністрів схвалив проект закону про стимулювання суб’єктів господарювання (теплокомуненерго) на використання альтернативних видів палива і перехід на стимулююче тарифне регулювання. Документ розробила Національна комісія, що здійснює державне регулювання у галузях енергетики та комунальних послуг. Голова структури Дмитро Вовк зазначив, що проект закону дасть змогу не лише економити паливо, а й реконструювати мережі та в подальшому знизити тарифи.

Відтак зауважив, що мережі спрацьовані на 70%. «Якщо ситуацію не змінити, то через 5 років спрацьованість становитиме 90%, виникатиме каскадна аварійність, — наголосив посадовець. — Закон у разі його ухвалення допоможе реконструювати мережі, зменшити тарифи, щоб не було збоїв у постачанні води й тепла».

Під час обговорення питання перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів зробив два зауваження щодо проекту закону: в частині норми про обов’язкове стимулююче регулювання, а також про формування тарифів на тепло за умови використання замісних технологій. Міністри вирішили внести ці зауваження до проекту закону на етапі його обговорення безпосередньо в комітеті Верховної Ради.

Джерело: ukurier.gov.ua/uk

Коментарі