Все про форму №20-ОПП – кому, коли та як подавати і що буде за неподання?

Share Button

В який строк потрібно подати та як заповнити форму № 20-ОПП? В яких випадках доведеться подавати зміни до неї? Та що буде у разі її неподання? Розглянемо у статті

Що таке форма № 20-ОПП

Йдеться про звіт “Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність”, поточна форма якого затверджена додатком 11 до Порядку обліку платників податків і зборів (далі – Порядок № 1588).

Чому потрібно подавати форму №20-ОПП

Про необхідність подання повідомлення за ф. 20-ОПП неодноразово податківці зазначали у своїх роз’ясненнях. Така необхідність прямо витікає з функції контролюючих органів, адже:

1) Відповідно до п. 63.3 ПКУ одним зі способів податкового контролю є контроль за:

 – місцезнаходженням юросіб, відокремлених підрозділів юридичних осіб, місцем проживання особи (основне місце обліку);

 – місцем розташування (реєстрації) їх підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об’єктів оподаткування або об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням, або через які провадиться діяльність (неосновне місце обліку).

Довідково: Місцезнаходженням юрособи є фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юрособи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління і обліку (ст. 93 ЦКУ).
Об’єктами оподаткування і об’єктами, пов’язаними з оподаткуванням, є майно та дії, у зв’язку з якими у платника податків виникають обов’язки щодо сплати податків та зборів. Такі об’єкти за кожним видом податку та збору визначаються згідно з відповідним розділом ПКУ (абз. 3 п. 63.3 ПКУ).
Так, об’єктом оподаткування  можуть бути майно, товари, дохід (прибуток) або його частина, обороти з реалізації товарів (робіт, послуг), операції з постачання товарів (робіт, послуг) та інші об’єкти, визначені податковим законодавством, із наявністю яких податкове законодавство пов’язує виникнення у платника податкового обов’язку (п. 22.1 ПКУ).
Рекомендований довідник типів об’єктів оподаткування дивіться тут (станом на 07.04.2016 р.)>>> 

2) Для здійснення контролю за місцем розташування як платника податків, так і об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, береться за основу Порядок № 1588.

Згідно з п. 8.1 Порядку №1588 платник податків зобов’язаний повідомляти за формою 20-ОПП про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, контролюючий орган за основним місцем обліку.

На підставі вищезазначених норм, податківці роблять висновок, що платники податків мають подавати до контролюючих органів за основним місцем обліку інформацію про об’єкти оподаткування в звіті за формою № 20-ОПП. Інакше на них очікують штрафні санкції (про що далі).

Проте податківці у підкатегорії 119.11 ресурсу “ЗІР” зазначили, коли подавати форму № 20-ОПП не потрібно. Так, інформація про об’єкти оподаткування, такі як товари, дохід (прибуток) або його частина, обороти з реалізації товарів (робіт, послуг), операції з постачання товарів (робіт, послуг) відображається у відповідній податковій звітності платника податків (декларації з податку на прибуток, з ПДВ,  формі №1ДФ тощо), тому про такі об’єкти оподаткування не потрібно повідомляти за ф. №20-ОПП.

Тож, якщо у підприємства відсутні об’єкти оподаткування, наведені у Рекомендованому переліку або які не відповідають їх призначенню, то ф. 20-ОПП подавати не потрібно.

 

Дані про об’єкт оподаткування змінилися – знову подаємо форму № 20-ОПП

Форму №20-ОПП потрібно подавати і у разі зміни відомостей про об’єкт оподаткування, а саме при зміні:

  • типу;
  • найменування;
  • місцезнаходження;
  • стану об’єкта оподаткування.

У разі подання ф. №20-ОПП щодо зміни в об’єкті оподаткування платник податків надає з оновленою інформацією про об’єкт оподаткування, щодо якого відбулися зміни. У повідомленні поряд із реквізитом, який змінився, зазначається у дужках його попереднє значення.

У разі зміни призначення об’єкта оподаткування або його перепрофілювання інформація щодо такого об’єкта оподаткування зазначається в повідомленні двома рядками, а саме:

  • в одному – інформація про закриття об’єкта оподаткування, призначення якого змінюється;
  • у другому – оновлена інформація про об’єкт оподаткування, який створено чи відкрито на основі закритого.

 

Чи потрібно підприємцю подавати форму № 20-ОПП?

Так, зазначені вище правила поширюються і на фізосіб-підприємців.

Зверніть увагу: зазначені норми поширюються на платників податків, до яких, як відомо, належать як юридичні, так і фізичні особи, які перебувають на обліку у контролюючих органів.  Тобто, якщо дуже формально, то обов’язок повідомляти про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, встановлений і для звичайних фізосіб. Але наразі податківці вимагають це тільки від юросіб та від підприємців (наприклад, дивіться роз’яснення ДФС тут).

Зокрема, якщо місце проживання фізособи-підприємця є місцем, де провадиться підприємницька діяльність, або воно пов’язане зі здійсненням підприємницької діяльності, то фізособа-підприємець повинна подати повідомлення за формою №20-ОПП протягом 10 робочих днів після реєстрації, до контролюючого органу за основним місцем обліку.

 

Інші шляхи надходження інформації про об’єкти оподаткування

Інформація про об’єкти оподаткування надходить до ДФС не тільки шляхом подання ф. №20-ОПП суб’єктами господарювання. Згідно з п. 8.6 Порядку № 1588 вона також надходить від органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування. Така інформація не пізніше наступного дня після її отримання вноситься до Єдиного банку даних юросіб або Реєстру самозайнятих осіб.

Тож, якщо суб’єкт господарювання придбає або продає майно, яке підлягає обов’язкові реєстрації у відповідних реєстрах, то у такому разі така інформація обов’язково потрапить до контролюючих органів. А це означає, що тих, хто не повідомив про зміни в об’єктах оподаткування або про створення нового об’єкта оподаткування може бути притягнуто до відповідальності.

 

В який строк треба подати форму № 20-ОПП

Первинне подання

Повідомлення за формою № 20-ОПП подається протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків (п. 8.4 Порядку № 1588).

 

За відокремлений підрозділ

У разі створення відокремленого підрозділу юрособи з місцезнаходженням за межами України повідомлення за формою № 20-ОПП подається протягом 10 робочих днів після створення, реєстрації такого підрозділу. Також про це читайте тут>>

Якщо відокремлений підрозділ юрособи (у т.ч. філія, представництво), знаходиться в Україні, то він є платником податків. Він зобов’язаний стати на облік у контролюючих органах, повідомляти про всі об’єкти оподаткування і об’єкти пов’язані з оподаткуванням, через які здійснюється діяльність або щодо яких виникає обов’язок зі сплати податків та зборів у відокремленого підрозділу шляхом подання до контролюючого органу повідомлення за ф. № 20-ОПП.

 

За невідокремлений підрозділ

А от за підрозділ, який не є відокремленим, саме юрособа (головне підприємство) має подавати ф. №20-ОПП (підкатегорія 119.11 ресурсу «ЗІР»).

 

У разі оренди об’єкта оподаткування

У підкатегорії 119.11 “ЗІР” є роз’яснення щодо встановлення строку подання ф. 20-ОПП у разі оформлення договору оренди чи іншого документа на право володіння, користування або розпорядження об’єктом оподаткування.

Нормою п. 8.4 Порядку № 1588 встановлено тільки загальний строк подання такої форми.

Тому податківці на основі цієї ж норми доводять, що повідомлення за ф. №20-ОПП подається до контролюючого органу протягом 10 робочих днів з дати оформлення відповідного правовстановлюючого документу.

Тобто в разі оренди об’єкта оподаткування форму № 20-ОПП слід подати протягом 10 днів з дати укладання договору оренди (або початку його дії, зазначеної в договорі).

 

У разі зміни (перейменування) місцезнаходження об’єкту оподаткування

Керуючись нормами Закону №755-IV, у листі від 03.02.2016 р. №2375/10/28-10-06-11 податківці зазначають: у зв’язку з перейменуванням населеного пункту чи вулиці, на якій зареєстрований суб’єкт господарювання, слід здійснити державну реєстрацію змін.  Докладніше читайте в аналітиці>>>

Окремо було надано роз’яснення щодо подання у цьому випадку й ф. 20-ОПП, зокрема, і про строки. Так, оскільки такі зміни підлягають держреєстрації, то початком перебігу 10-денного строку є дата державної реєстрації змін.

Пунктом 8.5 Порядку №1588 визначено, що у разі зміни відомостей про об’єкт оподаткування (зміни типу, найменування, місцезнаходження або стану об’єкта оподаткування) платник податків надає до контролюючого органу за основним місцем обліку повідомлення за ф. № 20-ОПП з оновленою інформацією про об’єкт оподаткування, щодо якого відбулися зміни. У повідомленні поряд із реквізитом, який змінився, зазначається у дужках його попереднє значення.
Що це означає на практиці: у формі №20-ОПП серед інших відомостей про об’єкт оподаткування зазначаються дані про його місцезнаходження. Тож, у разі зміни зазначеного раніше у звіті місцезнаходження суб’єкт господарювання протягом 10 робочих днів після реєстрації цих змін, подає до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків повідомлення за ф. № 20-ОПП.

Податківці у підкатегорії 119.11 “ЗІР” вказують на те, що у такому разі при заповненні повідомлення за ф. № 20-ОПП платником податків зазначається код ознаки надання інформації «3» (надання інформації щодо зміни відомостей про об’єкт оподаткування (зміна типу, найменування, місцезнаходження тощо)) та у повідомленні поряд із реквізитом, який змінився, зазначається у дужках його попереднє значення.

 

Порядок подання форми № 20-ОПП

Наразі порядок подання цього звіту чітко не визначений.

Зрозуміло, що найбільш легальний спосіб – це подати такий звіт особисто або через уповноважену особу.

Але у листі від 21.03.2013 р. №1684/Н/18-3114 податківці вказали на те, що платник податку має змогу надіслати цей звіт поштою (звісно, рекомендованим листом із описом вкладення). Можливості подання в електронному вигляді не передбачено (підкатегорія 119.11 ресурсу «ЗІР»).

 

Порядок складання форми № 20-ОПП

Форма 20-ОПП заповнюються за вибором платника машинодруком (в сучасних реаліях – за допомогою комп’ютера і принтера) або від руки друкованими літерами.

Сама форма звіту є доволі простою і містить:

  • титульний лист, на якому зазначаються дані про платника податків,
  • табличну частину, у якій наводяться відомості про об’єкти оподаткування.

Реквізити «число, місяць, рік» та «№», що зазначаються у верхньому лівому куті першої сторінки повідомлення за ф. № 20-ОПП, заповнюються працівником контролюючого органу. В них проставляється дата надходження звіту до органу ДФС та реєстраційний індекс (порядковий номер).

А ось реквізит «дата», що визначений наступним за реквізитами «прізвище, ім’я, по батькові та підпис» на останній сторінці повідомлення за ф. № 20-ОПП, заповнюється платником податків. Тут зазначається дата заповнення (подання) звіту.

Найбільшу увагу слід приділити заповненню табличної частини звіту. Підказки, що саме в ній треба вказати, наведені в найменуванні граф цієї табличної частини.

Так, над табличною частиною звіту наведено таблицю з кодами ознаки надання інформації. Саме ці коди потрібно зазначати у табличній частині звіту залежно від напрямку подання ф. №20-ОПП:

Ознака надання інформаціїКод ознаки надання інформації
Первинне надання інформації про об’єкти оподаткування1
Надання інформації про новий об’єкт оподаткування2
Надання інформації щодо зміни відомостей про об’єкт оподаткування (зміна типу, найменування, місцезнаходження тощо)3
Надання інформації про зміну стану об’єкта оподаткування4
Надання інформації про зміну права5

Графа «Тип об’єкту оподаткування» заповнюється відповідно до рекомендованого Довідника типів об’єктів оподаткування. У разі відсутності типа об’єкта оподаткування у зазначеному довіднику платник податків визначає його самостійно (на власний розсуд).

Графа «Найменування об’єкту оподаткування» (зазначити у разі наявності) заповнюється, якщо об’єкт обліковується з найменуванням. Якщо на підприємстві є декілька однакових типів об’єктів, у яких відсутнє найменування, то у такій графі можна зазначити інвентарний номер об’єкта.

 

Виправлення помилок у формі №20-ОПП

Порядком №1588 не встановлено алгоритм дій для виправлення помилок у ф. №20-ОПП. Тож таку інформацію можна отримати тільки шляхом пошуку відповідних роз’яснень від ДФС з цього приводу або шляхом отримання індивідуальної письмової консультації від ДФС за самостійним запитом.
Наразі у підкатегорії 119.11 “ЗІР” наведено такий алгоритм: якщо суб’єкт господарювання виявив помилку у повідомленні за ф. № 20-ОПП, він повинен подати форму №20-ОПП з виправленою інформацією  до органу ДФС за основним місцем обліку. При заповненні цього повідомлення у другій графі відомостей про об’єкти оподаткування платником податків зазначається код ознаки надання інформації 3 (надання інформації щодо зміни відомостей про об’єкт оподаткування). При цьому таке повідомлення подається разом з супровідним листом, в якому зазначається факт виправлення помилок у відомостях про об’єкт оподаткування. Також про це читайте тут>>

 

Відповідальність за неподання або подання з помилками ф. 20-ОПП

Згідно з п. 117.1 ПКУ неподання у строки та у випадках, передбачених ПКУ, заяв або документів для взяття на облік у відповідному контролюючому органі, реєстрації змін місцезнаходження чи внесення інших змін до своїх облікових даних, неподання виправлених документів для взяття на облік чи внесення змін, подання з помилками чи у неповному обсязі тягнуть за собою накладення штрафу:

  • на самозайнятих осіб у розмірі 170 гривень;
  • на юридичних осіб, відокремлені підрозділи юридичної особи чи юридичну особу, відповідальну за нарахування та сплату податків до бюджету під час виконання договору про спільну діяльність, – 510 гривень.

Неусунення таких порушень або ті ж дії, вчинені протягом року особою, до якої були застосовані штрафи за таке порушення, тягнуть за собою накладення штрафу:

  • на самозайнятих осіб у розмірі 340 гривень;
  • на юридичних осіб, відокремлені підрозділи юридичної особи чи юридичну особу, відповідальну за нарахування та сплату податків до бюджету під час виконання договору про спільну діяльність, – 1020 гривень.

Як бачимо, то прямої норми щодо штрафів у разі неподання ф. 20-ОПП в п. 117.1 ПКУ не встановлено. Але податківці у всіх своїх роз’ясненнях спираються саме на цей пункт, оскільки, на їх думку, подання цього звіту є одним з етапів взяття платника податку на облік.

Якщо погодитися із податківцями, то вважаємо, що штраф за це має бути один, а не за кожне окреме неподання звіту. Адже, якщо читати норму п.117.1 ПКУ дослівно, то штраф накладається за недодачу заяв/документів (слова у множині!) для взяття на облік у відповідному контролюючому органі, реєстрації змін місцезнаходження чи внесення інших змін до своїх облікових даних.

Крім того, на нашу думку, якщо платник податків  самостійно виявив та виправив помилки в раніше поданих звітах за формою № 20-ОПП, застосування до нього зазначених штрафів бути не повинно.

 

Коментарі