В Брюсселі розпочалася Щорічна асамблея Форуму громадянського суспільства Східного партнерства

Share Button

28-29 листопада 2016 р. у Брюсселі відбудеться 8-ма Щорічна асамблея Форуму громадянського суспільства Східного партнерства. Зустріч Форуму проходитиме під назвою “Побудова спільного безпечного та демократичного майбутнього”  (“Building a Common Secure and Democratic Future”). Очікується, що у заході візьмуть участь близько двохсот представників громадських організацій, інституцій ЄС та урядів країн Східного партнерства.

Цьогорічна Щорічна асамблея передбачає проведення панельних дискусій (більш як 15 сесій), присвячених обговоренню ролі Східного партнерства в політиці ЄС та можливих напрямків розвитку ініціативи. У паралельних сесіях учасники дискутуватимуть на теми пріоритетів Східного партнерства, таких як, наприклад, енергетична безпека, молодіжний розвиток і прозорість фінансування ЄС в регіоні. Протягом заходу члени Форуму громадянського суспільства СхП презентують проекти та публікації, над якими вони працювали упродовж попереднього року, в тому числі результати 18 регрантингових проектів. Найкращі проектні ідеї, втілені в 2016 р., будуть нагороджені відзнакою ФГС СхП.

Планується, що від України у Щорічній Асамблеї-2016 візьмуть участь 20 учасників (представників громадських організацій) та 3 спостерігачі (з переліком учасників можна ознайомитися тут – ua-list). Українські делегати братимуть участь як доповідачі або модератори у таких панельних сесіях як “Країни Східного партнерства і енергетична політика ЄС: посилення співпраці перед обличчям спільних викликів”; “Конфлікт в Україні та санкції ЄС проти російських компаній і персоналій: ефективність, моніторинг, майбутній розвиток”; Робоча група 2 “ЄС – Інформаційне суспільство: долаючи кордони”; Робоча група 3 “Імплементація Договору про асоціацію у сфері енергетичної безпеки та довкілля: можливості та  застереження”; Робоча група 4 “Останні розробки у сферах формальної та неформальної освіти у країнах Східного партнерства”; прийняття резолюцій та презентація Керівного комітету ФГС СхП 2016-2017.

Також протягом вітальної сесії Форуму передбачена процедура нагородження кримського журналіста Миколи Семени нагородою ФГС СхП ім. Павла Шеремета як визнання його мужності та ризикування власною безпекою і свободою у боротьбі за свободу ЗМІ в Криму.

Генеральна Асамблея, найвищий орган прийняття рішень ФГС СхП, прийме резолюції щодо найактуальніших тем Форуму, включаючи політичну ситуацію в регіону та умови для громадянського суспільства в країнах Східного партнерства. Українські учасники, зокрема, брали участь у підготовці таких резолюцій: №3/АА/2016 “Резолюція ФГС СхП про гендерну політику ФГС СхП” (r3), №7/АА/2016 “Резолюція ФГС СхП про перегляд Європейською комісією порядку виключень для газопроводу OPAL” (r7), №8/АА/2016 “Резолюція ФГС СхП щодо Криму” (r8), №11/АА/2016 “Резолюція ФГС СхП щодо створення Платформи Східного партнерства з питань спільної політики безпеки і оборони” (r11).

Завершиться восьма Щорічна Асамблея Форуму громадянського суспільства  Східного партнерства виборами нового Керівного Комітету ФГС СхП 2016-2017, який отримає від громадянського суспільства Східного партнерства та країн-членів ЄС мандат на управління Форумом терміном на один рік.

З детальною програмою заходу (англійською мовою) можна ознайомитися тут: agenda.

 

Коментарі