Експортні перспективи України

Share Button

Україна достатньо інтегрована у світове господарство. Тож у розбудові економіки нам слід використовувати свої переваги, опираючись на ті галузі, де маємо досвід і перспективи. Адже, як відзначає Пітер Стадлер, керуючий директор Horizon International, за сусідніми дверима Польща та Туреччина, вони пропонують інвесторам дуже вигідні умови. Тож Україні, щоб стати успішною, треба виробляти продукцію дешевшу та якіснішу

Наразі можна виділити п’ять напрямків, які є домінуючими на міжнародному ринку. До них відносяться: продукти харчування та їх переробка (м’ясопродукти, сири, борошно, яблучні соки, олія, вершкове масло, сухе молоко); харчові та біотехнології (клейковина, цукрові сиропи, лимонна кислота, лізин); хімічна продукція та хімічні технології (засоби захисту рослин, біопестициди, антифризи, фармацевтика, мило та побутова хімія); металообробка та машинобудування (металеві зливки, титановий прокат, труби, метизи; енергетичне, транспортне та сільськогосподарське машинобудування, побутова техніка); легка промисловість (текстиль, одяг, взуття). Не все перелічене вище вітчизняна економіка спроможна продукувати на сучасному рівні. Однак доволі перспективними для вітчизняного бізнесу є легка та харчова промисловості. На думку експертів, українським виробникам варто насамперед зосередитись на виробництві олії, жирів, кормів для тварин, а також на створенні електричних машин. Крім того, у найближчому майбутньому Україна має стати технологічною державою та приділяти велику увагу сфері прикладних наукових досліджень.

Україна готова співпрацювати з усіма державами-партнерами на принципах доброзичливості та взаємної вигоди. Особливо слід наголосити на потенційних можливостях розвитку торговельно-економічної співпраці нашої країни з партнерами з Близького Сходу, адже саме цей регіон є нині для вітчизняних виробників основним вектором переорієнтації експорту з втраченого російського ринку. До країн Близького Сходу вже спрямовується понад 90% вітчизняного експорту пшениці, 80% соняшникової олії та більше половини експорту кукурудзи. І своєрідним мостом для подальшого збільшення присутності вітчизняних експортерів на ринках Близького Сходу є Туреччина – один з основних партнерів України у цьому регіоні за обсягом торговельно-економічного співробітництва.

«Також не слід забувати про Єгипет – один з найбільших споживачів української продукції на африканському ринку (наш експорт до цієї країни складає приблизно 3 млрд. доларів США на рік), – вважає голова комітету Верховної Ради з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк. – Лібералізація торгівлі з Єгиптом забезпечить подальше зростання вітчизняного експорту як до цієї країни, так і до інших країн Африки. Крім того, офіційний Каїр неодноразово наголошував на готовності реалізації масштабних проектів у галузі енергетики, сільського господарства, інфраструктури за участі українських підприємств».

Також заслуговують на увагу перспективи розвитку економічних відносин з Іраном, який наразі готовий нарощувати зовнішньоторговельну співпрацю у зв’язку зі зняттям з нього міжнародних санкцій. Зняття санкцій означає, що Іран отримає доступ до приблизно 50 мільярдів доларів, які були заморожені на його рахунках в американських та європейських банківських установах. У березні Україна та Іран підписали меморандум з економічного та торговельного співробітництва, домовившись розвивати співпрацю у сферах сільського господарства та агропромислового комплексу, машино- й авіабудування, банківської сфери та в секторі видобутку вугілля. Планується, що Україна братиме участь у модернізації енергетичної інфраструктури, а також тепло- та гідроенергетики Ірану. В разі здійснення зазначених проектів очікується, що обсяг товарообігу між Іраном та Україною сягне 1 млрд. доларів США.

Серед інших можливих торгівельних партнерів України можна згадати Раду співробітництва арабських країн Перської затоки (регіональне економічне угруповання, що функціонує у форматі «спільний ринок», куди входять ОАЕ, Бахрейн, Саудівська Аравія, Кувейт, Оман, Катар). Ємність економік цього ринку складає близько 800 млрд. доларів США. З огляду на дефіцит природних ресурсів даного регіону є підстави стверджувати, що активізація торговельно-економічної співпраці з цим економічним блоком апріорі збільшить випуск в Україні товарів з високим ступенем переробки за рахунок залучення прямих іноземних інвестицій у промисловість та відкриття нових ринків збуту готової продукції.

Найбільш привабливим для вітчизняних бізнесменів є ринок ЄС. Але на шляху до Європи високі бар’єри у вигляді жорстких стандартів якості продукції і експортних квот. Поки що Україна має право експортувати до Європи лише невелику кількість товарів. Проте, як зазначають експерти, не варто зациклюватись на західному ринку, забуваючи про внутрішніх споживачів. В умовах падіння курсу гривні імпортовані товари значно подорожчали, це створило сприятливі умови для продажу продукції вітчизняних виробників.

Україні потрібно активніше налагоджувати економічні стосунки з іншими країнами, бо, виходячи на світовий ринок, ми здобуваємо сучасні технології і міжнародний досвід, які зможемо використовувати і на власній території.

Юлія Мостова

Коментарі