Приватні оборонні підприємства об’єднуються

Share Button

Розвиток кооперації приватних підприємств оборонної промисловості, налагодження дієвого державно-приватного партнерства у оборонно-промисловій сфері, створення належних умов для реформування вітчизняного оборонно-промислового комплексу (ОПК) – ці питання обговорювались на круглому столі «Потенціал приватних оборонних підприємств України», в роботі якого взяли участь народні депутати, представники Міноборони, керівники оборонних підприємств та галузеві експерти

Як відзначали учасники круглого столу, український ОПК досі по-справжньому не реформований. Більшість державних оборонних підприємств працюють неефективно. Через це значні ресурси, що витрачаються державою на підвищення обороноздатності країни, не дають належного результату. Тож нині потрібно докорінно змінювати саму систему організації військового виробництва. Це передбачає насамперед розвиток ринкових відносин у галузі оборонної промисловості.

Приватні підприємства, які вже зараз виробляють близько двох третин загального обсягу оборонної продукції держави, можуть стати локомотивом національного ОПК. Однак для цього необхідно вдосконалити нормативно-правову базу діяльності оборонпрому, створивши рівні умови для державних і приватних підприємств. Лише послідовна проконкурентна політика у сфері ОПК дозволить забезпечити його якісне зростання у найближчій перспективі.

Також під час круглого столу було оголошено про створення Ліги оборонних підприємств України, до складу якої ввійшли близько сорока приватних компаній, що займаються виробництвом військової продукції. За словами виконавчого директора Ліги Валентина Бадрака, ця організація має стати справді масовим, авторитетним профільним об’єднанням, до думки якого прислухалася б влада.

«Ми хочемо, щоб приватний сектор ОПК динамічно розвивався. І це не просто наше побажання. Це об’єктивна потреба сьогодення, оскільки мета, яку ми переслідуємо, – оснащення українського війська сучасною зброєю для підвищення його бойових можливостей. І щоб це відбулось не колись там через двадцять років, а якомога скоріше», – наголосив Валентин Бадрак.

Роман ТХОРУК

Коментарі