Благодійність – вища міра соціальної відповідальності

Share Button

Мало просто виробляти продукт, важливо вміти працювати відповідально. У світі вже давно це розуміють, в Україні тільки почали до цього приходити. Хто такий відповідальний роботодавець? За що і перед ким він відповідає? Як досягти рівня, на якому роботодавця назвуть соціально-відповідальним?…

Соціальна відповідальність бізнесу знаходиться на вищому рівні, коли він займається благодійністю. Недарма держави фінансово стимулюють компанії, що вкладають свої ресурси в організацію різноманітних благодійних проектів, освітніх програм, розвивають інфраструктуру місцевості, де працюють.

У світі існую безліч благодійних організацій і фондів. Крім міжнародних інституцій, кожна країна має свої організації. Благодійність в Україні активно розвивається разом з тяжкими часами. Проте поруч з добросовісними організаціями, що допомагають бійцям в АТО, змушеним преселенцям, дітям, постійно «чергують» шахраї. Нажаль наша країна не досягла того рівня відповідальності громадянського суспільства, коли наживатись на чужій біді – підло, гидко.

Українці у своїй більшості відповідальні і сердечні. Роботодавці, часто не маючи можливості організувати СВБ середнього рівня, беруть участь в благодійних проектах. Згідно статистичних даних, цільова допомога армії та пораненим, що була найбільшою в 2014 році, поступилася допомозі дітям в 2016. Це і допомога невиліковно хворим, нужденним, малозабезпеченим, талановитим, переселенцям, сиротам та ін.

Один з яскравих прикладів відповідальної роботи – Благодійний фонд “Об’єднання світових культур” (англ. – United World Cultures Foundation, UWCF) працює в Києві, але волонтери знаходяться в різних куточках України і світу (Польща, США, Японія, Канада, Великобританія, Італія, Франція, Німеччина, Молдова, Білорусь). Пріоритетний напрям роботи проектів – це діти. Фонд допомагає обдарованим дітям, дітям-сиротам, дітям з інвалідністю, дітям учасників антитерористичної операції на сході України і внутрішньо переміщених осіб. Завдяки відкритості і прозорості роботі, Фонд UWCF залучає до співпраці як компанії, так і звичайних людей. Робити світ добрішим – просто! Особливістю роботу фонду є співпраця з комерційними організаціями на принципах соціальної відповідальності, що надає розширенню можливостей в допомозі  дітям, якими опікується фонд.

фото123-620x293

Визначення СВБ в ISO26000: «соціальна відповідальність (social responsibility) – це відповідальність організації за вплив її рішення та діяльності на суспільство і навколишнє середовище через прозору та етичну поведінку, яка узгоджується зі стійким розвитком і  процвітанням  суспільства;  враховує  очікування  всіх  зацікавлених  сторін,  відповідає  законодавству  певної  країни,  узгоджується  з міжнародними нормами поведінки та впроваджена в усій організації»  


Тарасенко Олеся, виконавчий директор Благодійного фонду «Об’єднання світових культур» (UWCF), помічник-консультант Народного депутата України Голови Комітету промислової політики та підприємництва.

UN4B1499

 

Коментарі