Новонароджених можна «прописати» у пологовому

Share Button

Новонароджених дітей можна і зареєструвати, і закріпити за ними місце проживання

Відтепер зареєструвати місце проживання новонароджених дітей можна безпосередньо у пологовому будинку. Відповідно до змін в законодавстві, документи для прописки немовлят можна подати під час проведення її реєстрації. Про це сьогодні заявив начальник Головного територіального управління юстиції у місті Києві Станіслав Куценко. Проект поки що пілотний. Першими таке нововведення випробовують два міста: Київ та Харків. Проте у найближчому майбутньому стане доступною по всій Україні.

«Відсьогодні батькам з новонародженою дитиною на руках не потрібно ходити в дві різні інстанції – спочатку із заявою, а потім за документом. Всі документи оформляються одночасно, і заявник отримує їх прямо в пологовому будинку. Батьки можуть подати відповідні документи для реєстрації місця проживання їх малюків, через працівників відділів ДРАЦС – безпосередньо у пологових будинках міста Києва. Отримати готовий документ можна ще до їх виписки із пологового» – зазначив очільник столичної юстиціїСтаніслав Куценко.

Впродовж останніх двох років Міністерство юстиції України запровадив такий сервіс, як отримання свідоцтва про народження без черги і бюрократії – в пологовому будинку. Зараз 474 пологові будинки по всій країні надають таку послугу, за минулий рік 116 тисяч українських новонароджених отримали такі документи.

Для отримання документів про реєстрацію дитини ще в пологовому будинку необхідна згода обох батьків, копії їх паспортів і квитанція про оплату арбітражного збору в розмірі 12,33 грн. Також нагадаємо, що у разі втрати свідоцтва про народження, його можна легко відновити за допомогою порталу «Он-лайн будинок юстиції».

Коментарі