Національний Банк України: постанова про зміну валютних правил

Share Button

Національний банк з 20 липня 2017 року змінює в Україні валютні правила. Їх спрощують за трьома видами операцій для банків і їх корпоративних клієнтів: відповідні зміни прописані постановою НБУ №65.

По-перше, компаніям дозволили подавати скорочений пакет документів при здійсненні інвестиції і її повернення через один і той же банк. Схоже, Нацбанк робить ставку на те, що фінустанова проведе належний фінансовий моніторинг клієнта, якого ні разу обслуговувала.

По-друге, іноземним інвесторам спростили порядок купівлі інвалюти і її перерахування під операції з українськими облігаціями внутрішньої держпозики. Особливо простими НБУ постарався зробити угоди з конвертацією депозитарних розписок на наші ОВДП іноземними банками. Не всі без винятку, а лише розписки банків з інвестиційним рейтингом – «А» агентств Fitch Ratings, Standard & Poor’s, Moody’s.

Чиновники переслідують відразу дві мети. Спрощують правила покупки українських боргових паперів іноземцями: в Мінфіні і Нацбанку не раз говорили, що будуть залучати інвестиції в гривневі ОВДП, що неможливо без спрощення правил купівлі-продажу валюти на ці цілі. А також стимулюють випуск похідних боргових інструментів на держоблігації України.

По-третє, Нацбанк спростив покупку валюти поручителям за кредитами: тим, хто ручився перед іноземними банками за погашення позик українських компаній. Гарант зможе вільно купувати ВКВ, якщо у нього буде на руках документ, який підтверджує несплату позики боржником. Як тільки офіційно буде підтверджено, що позичальник перестав платити по кредиту, включиться механізм гарантії. І поручитель зможе купити долар або євро і розрахуватися за неплатоспроможного партнера. Ймовірно, НБУ намагається допомогти нашим корпораціям відновити залучення зовнішніх кредитів.

При цьому, чиновники як зазвичай запевняють, що всі їх послаблення не вдарять по курсу гривні.
«Такі кроки не призведуть до нестабільності на валютному ринку, і в той же час дозволять полегшити здійснення операцій з експорту/імпорту капіталу і вдосконалити нормативно-правову базу НБУ», – наголошується в повідомленні.

http://eizvestia.com.

Коментарі