Нові правила кредитування

Share Button

В Україні почав діяти закон «Про споживче кредитування». Як буде відбуватися кредитування за новими правилами.

Українці часто оформляють позику, не знаючи фактичні ставки по кредитах. А після підписання договору клієнт дізнається, що окрім основного кредиту клієнти повинні виплачувати комісії, штрафи та послуги, про які ні в рекламі, ні в відділенні банку не йшлося. Наприклад, ставка може доходити до 135% річних, тим часом в середньому ставка по Україні становить від 22 до 38%. Закон №2455 покликаний захистити споживачів від таких хитрощів.

Кредитування: нові правила  

Згідно з новим законом банки більше не мають права в рекламі позначати процентну ставку без урахування додаткових витрат, наприклад, штрафних санкцій або комісій. У розрахунку кредиту повинні вказуватися всі платежі, які пов’язані з кредитом.

Що банки повинні вказати в рекламі:

ставка відсотка по кредиту і її тип;

річна процентна ставка по кредиту з урахуванням всіх витрат;

максимальний термін кредитування.

Що в рекламі не можна вказувати:

що кредит видається під нульову процентну ставку;

що для отримання кредиту не потрібна довідка про доходи або подібні документи;

Також новий закон змінює черговість погашення кредитів. Тепер в першу чергу позичальник погашатиме суму простроченого боргу, потім основну суму кредитних коштів, а тільки потім штрафні санкції. Така черговість покликана запобігти «нескінченному лічильнику», коли клієнт банку виплачував спочатку штрафи і відсотки. В результаті загальна сума кредитування фактично не змінювалася.

Ще одне нововведення – банки зобов’язані перевіряти кредитоспроможність клієнта. Тобто, позичальник буде зобов’язаний надати довідку про доходи.

Таким чином, процедура отримання кредиту тільки за наявності паспорта тепер буде складніша.

Важливим є те, що закон стосується тільки довгострокових кредитів понад 3200 гривень. Тому ці правила не поширюються на швидкі кредити типу «Швидка грощі».

Так, в документах має бути вказано наступне:

офіційна назва і адреса відділення банку; сума кредиту; вид кредиту; термін кредитування; вид відсоткової ставки (фіксована, змінна); орієнтовна загальна вартість кредиту на дату надання інформації.

 

http://expres.ua.

Коментарі