ДФС: Термін подачі звіту про контрольовані операції за 2016 рік – до 2 жовтня

Share Button

Останній термін подання звіту про контрольовані операції за 2016 рік припадає на 2 жовтня поточного року. Про це повідомила  начальник відділу взаємодії з питань трансфертного ціноутворення Департаменту податків і зборів з юридичних осіб ДФС Ірина Сиволап під час семінару на тему: “Трансфертне ціноутворення: підготовка до подачі Звіту про контрольовані операції”.

Вона підкреслила, що під визначення контрольованої операції підпадають господарські операції суб’єктів господарювання, визначені за вартісним критерієм. За ним, по-перше, загальний обсяг річного доходу платника за 2016 рік, розрахований за даними бухгалтерського обліку, повинен становити понад 50 млн. грн.

«Другий критерій, для того, щоб операція апріорі була контрольованою – це контрагент суб’єкта господарювання, всі господарські операції з яким повинні сумарно складати понад 5 млн. грн. Якщо ці вартісні два критерії витримуються – такі господарські операції тільки тоді можуть визнаватися контрольованими», – зазначила Ірина Сиволап.

Вона також розповіла, що необхідно промоніторити контрагента – чи підпадає він під критерії, щоб господарські операції з ним були контрольованими. Це можуть бути пов’язані особи – нерезиденти, або це нерезиденти-контрагенти, які зареєстровані у «низькоподаткових юрисдикціях» (визначені Розпорядженням КМУ від 16.09.15 №977-р), або зовнішньоекономічні господарські операції через комісіонерів – нерезидентів. Якщо спрацьовує хоч один із цих критеріїв – операція може відноситися до контрольованої.

До контрольованих операцій, які визначаються за наведеним вище критеріями, зокрема, відносяться такі види господарських операцій:

–         операції з товарами (сировина, готова продукція тощо);

–         операції з придбання (продажу) послуг;

–         операції з нематеріальними активами (роялті, ліцензії, плата за використання патентів, товарних знаків, ноу-хау тощо);

–         фінансові операції (лізинг, участь в інвестиціях, кредитах, комісії за гарантію тощо);

–         операції з купівлі чи продажу корпоративних прав, акцій або інших інвестицій,  купівлі чи продажу довгострокових матеріальних і нематеріальних активів.

Граничний термін подання звіту про контрольовані операції – до 1 жовтня року, наступного за звітним (за 2016 рік – 02.10.2017). Якщо останній термін подачі звіту припадає на вихідний або святковий день, звіт подається наступного робочого дня.

«Цього року звіт подається до 2 жовтня 2017 року, оскільки останній день, 30 вересня, припадає на вихідний день», – зазначила Ірина Сиволап.

Форму Звіту про контрольовані операції та Порядок складання  затверджено Наказом МФУ від 18.01.2016 №8 із змінами від 28.04.2017 №468.

 

sfs.gov.ua