У ДФС вирішують проблемні питання банківської сфери

Share Button

Діяльність фінансово-промислових груп та актуальні питання роботи підприємств банківської сфери – такою була тематика чергової секторальної зустрічі представників ДФС та бізнесу, яка відбулася сьогодні, 26 жовтня в фіскальній службі.

«Основною метою нашої сьогоднішньої зустрічі є напрацювання спільних дій для спрощення ведення бізнесу та залучення інвестицій, а також налагодження дієвої взаємодії між бізнесом та фіскальною службою у вирішенні актуальних питань у банківській сфері. Як свідчить практика, такі зустрічі є достатньо ефективними, адже ми не лише обговорюємо проблемні моменти, а й розглядаємо всі можливі шляхи їх вирішення, які будуть прийнятними і для бізнесу, і для держави», – зазначив в.о. Голови ДФС Мирослав Продан.

У свою чергу представники бізнесу також відзначили відкритий діалог, який наразі здійснює фіскальна служба з платниками податків, та ефективність і комфортність такого формату спілкування.

За словами представників банківської сфери, одним з важливих питань, яке потребує термінового вирішення, є відсутність узагальнюючих податкових консультацій з актуальних на сьогодні тематик. Задля його вирішення пропонувалося ініціювати спільну зустріч представників Міністерства фінансів України, ДФС та бізнес-спільноти  для розгляду щодо повернення такої практики.

Також цікавило бізнес і питання відшкодування банками кредитної заборгованості за рахунок резервів при відсутності оригіналів первинних документів у зв’язку з окупацією території АР Крим та окремих районів Донецької та Луганської областей. На сьогодні банки, які мали свої філіали та підрозділи на цих територіях, не мають фізичної змоги надати всі первинні документи щодо проведених операцій, а отже і списати таку заборгованість як безнадійну. Для вирішення цієї проблеми учасники домовилися опрацювати питання та з узгодженими пропозиціями  підготувати відповідне звернення до Мінфіну.

Мирослав Продан також доручив фахівцям фіскальної служби детальніше опрацювати і питання сплати податку на доходи фізичних осіб під час виконання банками функцій податкового агенту в процесі стягнення заставного майна фізичних осіб в рахунок погашення заборгованості за кредитами. На думку представників банківської сфери, необхідно уніфікувати процедури примусового стягнення та зняти функцію податкового агента з банків.

Водночас Мирослав Продан зауважив, що у цьому питанні необхідно приймати виважене рішення після ґрунтовного аналізу ситуації та напрацювання можливих компенсаторних механізмів.

Учасники зустрічі також розглянули й інші актуальні питання,  вирішення яких сприятиме більш ефективній діяльності підприємств банківської сфери.

Коментарі