Перспективи венчурного інвестування в Україні

Share Button

Проблеми та перспективи венчурного інвестування в Україні були обговорені на інвестиційній панелі в рамках UVCA IT Day. Головною темою панелі стала побудова інвестиційної та стартап екосистеми та покращення інвестиційного і бізнес клімату країни. Про це інформує прес-служба Української асоціації венчурного та приватного капіталу (UVCA)
                                                                                                  СТАН РИНКУ 

   Ринок приватних інвестицій, що є частиною загального венчурного ринку, поки існує сам по собі, при чому доволі хаотично за відсутності донорів та підтримки держави. Таку тенденцію відмітила Голова Ради UAngel, Директор та керуючий партнер Detonate Ventures Наталія БЕРЕЗОВСЬКА. Вона також повідомила про пасивність інвесторів, особливо приватних. Тобто, з’являючись на ринку, вони не поспішають інвестувати, досліджуючи ринок і екосистеми. Поштовхом для таких інвесторів має стати підтримка держави та посилення економіки країни в цілому.

   За словами Першого заступника Міністра фінансів, уповноваженого Уряду з питань інвестицій Оксани МАРКАРОВОЇ, стартап індустрія суттєво змінилась за останні 15 років і увійшла майже у всі сфери економіки країни: агротех, фінтех тощо. Вона також відмітила схожість стартапів з малим підприємництвом: лише 10% отримують інвестиції чи кредити і в результаті цього стають успішними та відомими. Тому інструменти підтримки держави можуть стати каталізатором успіху підприємств у всіх сферах, головне – дати можливість. Розуміння цього є і в Прем’єр Міністра України, і в робочої групи, що діє при Уряді. Враховуючи це, підтримка держави, у тому числі інноваційних компаній, має стати пріоритетом його діяльності в найближчі роки.

    З необхідністю підтримки державою індустрії стартапів погоджується і Співзасновник 1991 Open Data Incubator, засновник і керівник SocialBoost Денис ГУРСЬКИЙ. На його думку, наша країна може стати «чоботарем без чобіт», оскільки інноваційні проекти починають свій розвиток в Україні і через деякий час виїжджають, часто залишаючи в країні лише R&D офіси. Хоча, звичайно, є і виключення. Держава, яка має талановитий людський капітал, повинна навчитися його розкривати, щоб зупинити виїзд високотехнологічних українських проектів за кордон. Треба експортувати продукти та технології, а не таланти. Україна може стати пілотним майданчиком для нових форм інвестування, для реалізації ICO на державному рівні.

   За словами Виконавчого директора Startup.Network Олександра СОРОКИ, в Україні не вистачає капіталу. В основному інвестори готові інвестувати невеликі суми, до $500 тис. (середній чек інвестицій за 2016 рік, згідно зі щорічним оглядом UVCA), мільйонні інвестиції готові вкладати лише декілька фондів.

   Зі свого боку Директор Офісу з залучення та підтримки інвестицій, радник Прем’єр Міністра України Даніель БІЛАК розповів про необхідність зміни бренда України від «країни, в якій є війна та корупція» до країни «Innovations and opportunities» (інновацій та можливостей) та «Brains and grains» (чудовий людський капітал та родюча земля). За його словами, держава має сформувати основні, базові речі для успішності інвестицій, у першу чергу – стабільну судова систему, що забезпечує захист майна та інтелектуальної власності. Досвід Ізраїлю, країни в якій війна іде постійно, має стати викликом та прикладом для нас – Україна теж може стати інноваційною нацією, користуючись своїми досягненнями та потенціалом. Тоді в країні з’являться і нові інвестори, і ще більше успішних глобальних компаній, вважає пан Білак.

                                                             КОНКУРЕНЦІЯ З ІННОВАЦІЙНИМИ КРАЇНАМИ

   Україна вже конкурує з іншими інноваційними країнами, такими як Америка, Польща, Ізраїль. Але дуже важливо зараз стати не просто країною, яка надає офшорні послуги, а ІТ-офшором, де буде вигідно реєструватись та вести свою діяльність інноваційним підприємствам. Керуючий партнер фонду AVentures Capital та Голова Наглядової Ради UVCA Андрій КОЛОДЮК зауважив, що говорити про проблеми реєстрації не доречно в контексті лише стартапів, які вимушені реєструватись за кордоном, щоб на рівних конкурувати з американськими проектами, оскільки й великі відомі корпорації, що працюють в Україні, знаходяться в офшорах. Оксана Маркарова нагадала, що держава працює над створенням фондів для сумісного інвестування стартапів. Проект такого Фонду підтримки стартапів навіть закладено до Бюджету, у сумі 50 млн. грн. з боку держави. Крім того, за її словами, держава має виступати для інноваційної галузі у двох основних ролях: як замовник послуг та як помічник у залученні міжнародних інвесторів до країни, і над цим вже йде спільна робота з UVCA. Важлива підтримка не тільки стартапів, але й тих, хто інвестує або планує інвестувати в Україні. Це стане додатковим каталізатором для приходу нових інвесторів, та, як наслідок, покращення інвестиційного клімату країни. Наталія Березовська зауважила, що хоча Україна є найбільшою країною Європи, однак існує певна обмеженість ринку. Через це виникають проблеми з подальшим масштабування проектів. Тому важливо дати інноваційним компаніям можливість розвиватись та рости саме в Україні (до певного моменту), щоб потім, маючи досвід, більш успішно виходити на глобальний ринок. Регулювання та встановлення зрозумілих «правил гри» для учасників стартап та інвестиційної екосистеми є важливим кроком, який має зробити держава для покращення сьогоднішньої ситуації. Так стверджує Денис Гурський, додаючи, що існує ряд світових практик, тож треба просто перейняти досвід. При цьому Даніель Білак зазначив, що загальний економічний успіх України залежатиме від того, наскільки успішними ми будемо в AgroTech, у тому числі в поєднанні з робототехнікою, штучним інтелектом, big data analytics та machine learnings. В Україні є великий потенціал для успішної реалізації таких проектів.

                                                                                        РОЗВИТОК ІСО

За словами Андрія Колодюка, ICO (Initial Coin Offering) може стати одним із шляхів залучення капіталу до країни. Позиція держави щодо цього питання дуже важлива, оскільки саме зараз багато країн (Швейцарія, Гібралтар, Естонія тощо) змагаються за те, щоб стати глобальним ІСО центром (де всі ІСО проекти світу будуть реєструватися). І за підтримки держави Україна теж може конкурувати за цей статус. Проте Оксана Маркарова вважає, що іноді державі краще не втручатися в такі процеси, особливо на початку розвитку. Саморегуляція, в даному випадку, може бути більш корисною та ефективною. Але Національний банк та відповідні органи мають декриміналізувати ICO, визнавши, що це «не є валютою», щоб уникнути переслідувань та зайвого контролю. Вже створено робочу групу, в тому числі з представниками індустрії, щоб зрозуміти куди рухатись і що держава має зробити для залучення інвестицій і реалізації цього масштабного проекту, не завдавши шкоди. Асоціація UVCA зі свого боку теж активно долучається до галузі, допомагаючи врегулювати всі процеси, що відбувають завдяки ICO. Але вже напевно можна сказати про те, що ІСО змінює галузь: ніколи раніше стартап на ранніх стадіях не міг залучити такі суми інвестицій. Олександр Сорока погоджується, що зараз є майже єдиний шанс для України залучити інвестиції. Так, наприклад, в нашій країні вперше на пост-радянському просторі готується закон про регулювання криптовалют. Тому, якщо сьогодні вдасться легалізувати криптовалюти, то це стане великим кроком до залучення інвесторів та стартапів, які проводять ICO по всьому світові.

                                                                                         ФОНД ФОНДІВ

Повертаючись до «традиційного» венчурного інвестування, Андрій Колодюк зауважив, що зараз 10 фондів шукають капітал для подальшого інвестування в Україні. Вже понад рік UVCA працює над проектом Фонду Фондів, реалізація якого дозволить залучити значний капітал від інституційних інвесторів. Держава має виступити не стільки основним співінвестором цього Фонду (її фінансовий вклад буде не більше 5-10%), скільки гарантом його діяльності. Окрім цього проекту буде додатково проінвестовано 1000 інноваційних компаній, беручи до уваги, що середній чек становить $500 тис. Отже, загальний капітал Фонду Фондів складе півмільярда доларів. Ця модель вже реалізована у країнах Європи, Америки тощо. Оксана Маркарова підтвердила позитивний намір Прем’єр-Міністра реалізувати цей проект, як і Фонд підтримки стартапів. Це має стимулювати галузь, а необхідні механізми для цього вже є. Проте технологічна експертиза має бути від справжніх експертів ринку, щоб забезпечити прозорість та ефективність. Завдяки цьому економічне зростання в країні може збільшитися від 3% до 5% чи навіть 7%.

http://finpost.com.ua/news/5581

 

Коментарі