Мирослав Продан: Збільшення власних фінансових ресурсів дозволило поліпшити ситуацію з реалізацією великомасштабних проектів ЄС

Share Button

Співпраця України та ЄС у податковій та митній сфері стала основною темою зустрічі в.о. Голови ДФС Мирослава Продана з Генеральним директором з питань сусідства і розширення Європейської Комісії, керівником Групи підтримки України в Європейській Комісії Пітером Вагнером 13 грудня у м. Брюссель.

Про це повідомляє прес-служба ДФС України.

Мирослав Продан висловив вдячність європейським партнерам за підтримку у процесі виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, яка надається як на дво-, так і на багатосторонньому рівнях. Так, зокрема, на початку грудня цього року завершився дворічний проект Твіннінг, який, за оцінками ДФС, є найуспішнішим проектом міжнародної технічної допомоги для митних органів України за останні роки.

Наразі триває активна спільна робота щодо визначення конкретних напрямів взаємодії з податкових та митних питань у рамках Програми ЄС у сфері управління державними фінансами України, основним виконавцем якої з боку ЄС буде Митна та Податкова служба Литви.

Зокрема, Пітер Вагнер зазначив, що протягом найближчих 3 – 4 тижнів планується підписання фінансової частини угоди цього проекту, який включатиме в себе значний компонент підтримки реформ у податковій та митній сферах. Орієнтовний бюджет для ДФС для впровадження реформ у рамках проекту становитиме 28 мільйонів євро.

В.о. Голови ДФС також поінформував про роботу, яка була проведена у рамках реформування ДФС та виконання Угоди про асоціацію у частині, що стосується податкової та митної сфери.

«Наше головне завдання – створити максимально прозорі та комфортні умови для ведення бізнесу в Україні та забезпечити при цьому економічну безпеку України. І одним з пріоритетних напрямів є спрощення та пришвидшення митних процедур», – зазначив Мирослав Продан.

Так, в ДФС працюють над поширенням застосування принципу „Єдиного вікна”, який забезпечує обмін в автоматичному режимі між службами контролю інформацією про вантажі, що переміщуються через кордон України. На сьогодні 30% митних декларацій оформлюються із застосуванням цього принципу, а з 1 лютого 2018 року таким чином мають оформлюватися 100% митних декларацій.

Також з метою удосконалення митного контролю та процедур планується активне використання ІТ та сучасних засобів митного контролю – скануючих систем, систем зчитування номерів, вагових комплексів, відеофіксація.

Крім того, очільник ДФС повідомив, що для поліпшення ситуації з чергами та збільшення пропускної спроможності пунктів пропуску на кордоні з Польщею, в міжнародному автомобільному пункті пропуску “Ягодин – Дорохуськ” з ІІ кварталу 2018 р. планується запровадження «Інтелектуальної системи керування рухом автомобілів».

«Мета запровадження такої системи на українсько-польському кордоні – максимальна автоматизація контрольних процедур із застосуванням системи відеоконтролю рухом транспортних засобів та Системи електронного талону проходження контрольних процедур», – зазначив Мирослав Продан.

Основною метою реформи у податковій сфері, за словами очільника ДФС, є максимальне зменшення контактів між працівником фіскальної служби та платником податків. І в основі цих перетворень – активне розширення застосування ІТ та запровадження нових електронних сервісів.

У свою чергу Пітер Вагнер позитивно відзначив зміни, впроваджені ДФС. Особливу увагу він приділив системі адміністрування ПДВ та новому механізму моніторингу ризиків при реєстрації податкових накладних. Адже, за його словами, проблема маніпуляцій з ПДВ також актуальна для ЄС і тому досвід України у боротьбі зі скрутками надзвичайно цікавий для європейських партнерів.

Він також повідомив, що у контексті запровадження Поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі між Україною та ЄС ДФС спільно з іншими органами влади України виконано значний обсяг роботи. Зокрема, з 1 січня минулого року митницями ДФС вже видано понад 106,8 тис. сертифікатів з перевезення форми EUR.1. Статус схваленого експортера отримали 154 підприємства, які експортують продукцію до країн ЄС.

Україна також нещодавно приєдналася до Конвенції про правила походження (ПанЄвроМед), що відкриває для українських виробників нові можливості на ринках Європи.

Крім того, розроблені та знаходяться на розгляді відповідних комітетів Верховної Ради України законопроекти про введення інституту Уповноваженого економічного оператора, приєднання до Спільної транзитної системи (NCTS), захист прав інтелектуальної власності, особливостей оподаткування операцій із ввезення на митну територію України.

Очільник ДФС підкреслив, що останніми роками зусилля ДФС були зосереджені на реалізації великомасштабних інфраструктурних проектів, які фінансувалися ЄС в рамках Програм прикордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства та партнерства.

«З 2009 року це було єдине джерело фінансування розвитку інфраструктури пунктів пропуску в Україні, але, починаючи з 2017 року, ситуація почала кардинально змінюватися, що дозволяє нам комплексно підходити до питання розвитку інфраструктури пунктів пропуску», – наголосив Мирослав Продан.

Відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, яке було підтримано Верховною Радою України, з 1 січня 2017 р. 10% митних надходжень від перевиконання індикативних показників йде на розвиток інфраструктури пунктів пропуску та ІТ складової митних органів України.

Вже визначено 10 пунктів пропуску на кордоні з усіма сусідніми країнами, в яких планується проведення реконструкції та оснащення сучасними засобами митного.

«Збільшення власних фінансових ресурсів дозволило значно поліпшити ситуацію з реалізацією великомасштабних проектів ЄС, які фінансувалися за рахунок ЄС. Зокрема, розроблені дорожні карти реалізації цих проектів до 2018 року з чітким графіком та обсягом робіт, у рамках низки проектів роботи вже виконані на 60-95%. Крім того, в ДФС створено механізм, який дозволяє успішно реалізовувати, за підтримки ЄС, аналогічні проекті на кордоні з Молдовою та Білоруссю», – підкреслив Мирослав Продан.

Коментарі