Проект Мін’юсту «Я маю право!» захищатиме бізнес від тиску правоохоронних органів

Share Button

У межах проекту Міністерства юстиції «Я маю право!» почав діяти новий напрямок захисту прав підприємців та бізнесу від тиску правоохоронних органів, зокрема – під час обшуків.
Про це повідомляє прес-служба Міністерства юстиції.

Наразі вже готові перші інформаційні матеріали, з якими можна ознайомитись за посиланням http://pravo.minjust.gov.ua/. У них детально розписана процедура обшуку згідно із новим законом «Маски-шоу стоп»: алгоритм дій, права і обов‘язки представників бізнесу та правоохоронних органів.

Крім того, у межах проекту заплановано спільно з Європейською бізнес-асоціацією, Радою бізнес-омбудсмена та Американською торговельною палатою здійснювати постійний моніторинг кількості скарг від підприємців на тиск з боку правоохоронних органів.

Також  будуть проведені заходи щодо роз’яснення:

  • правових механізмів реєстрації,
  • ведення та закриття бізнесу,
  • захисту бізнесу від рейдерських захоплень,
  • прав підприємців при взаємодії з правоохоронними органами,
  • захисту від їхніх зловживань.

Фахівці органів юстиції та системи безоплатної правової допомоги пояснюватимуть, які документи має вимагати підприємець у правоохоронців, які прийшли з обшуком, як діяти в процесі обшуку, які права має адвокат. Увага акцентуватиметься на здійсненні правоохоронцями обов‘язкової відеофіксації процесу обшуку, як цього вимагає вищезгаданий закон.

«Коли громадяни знають і вміють захищати свої права – це ознака сформованого й відповідального демократичного суспільства. Саме таку мету ставлять перед собою правоосвітні проекти Мін’юсту. Сподіваюсь, вони підвищать правосвідомість українців, зроблять їх більш юридично обізнаними та проактивними», – сказала Олена Сукманова, заступник Міністра юстиції.

Вона зазначила, що найближчим часом очікується ухвалення Кабміном постанови про створення в усіх регіонах комісій, які розглядатимуть випадки порушень прав підприємців та бізнесу з боку правоохоронних органів. До цих комісій увійдуть представники місцевої влади, правоохоронців, громадськості та правозахисних організацій.

Коментарі