Документи, що набрали чинності з 17 по 21 квітня 2018 року

Share Button

Незнання нормативних актів не звільняє від відповідальності. Для уникнення порушень інтернет-портал «РоботодавецЬ» пропонує вам ознайомитись з оглядом документів, що набрали чинності з 17 по 21 квітня.

17 квітня

Наказ Міністерства фінансів від 02.03.2018 № 340 «Про затвердження Змін до Порядку складання бюджетної звітності розпорядниками та одержувачами бюджетних коштів, звітності фондами загальнообов’язкового державного соціального і пенсійного страхування».

Найважливішими змінами є такі:

  • звітність органам Казначейства можна подавати в електронному вигляді із застосуванням автоматизованої системи подання електронної звітності клієнтами Держказначейства – АС «Є-Звітність»;
  • звітність одержувачів бюджетних коштів, у штатному розписі яких немає осіб, що мають право другого підпису, підписують особи, які мають право першого підпису;
  • якщо звітність подають із застосуванням АС «Є-Звітність», кількість аркушів за кожною формою звітності у супроводжувальному листі не зазначають.

18 квітня

Набрав чинності Закон України, яким ратифіковано Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Болгарія про співробітництво в разі виникнення катастроф.

Зазначена Угода встановлює загальні рамки співробітництва у сфері запобігання, готовності й реагування на катастрофи, умови та процедури надання добровільної допомоги між Сторонами в разі виникнення катастроф на території держави будь-якої із зазначених Сторін.

19 квітня

Набирав чинності Закон України «Про внесення зміни до розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» у зв’язку з підготовкою та проведенням в Україні фінальних матчів Ліги чемпіонів УЄФА та Ліги чемпіонів УЄФА серед жінок сезону 2017/2018».

Законом передбачено, що тимчасово, до 01 червня 2018 р., не є об’єктом нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соцстрахування виплати, що здійснюються за виконання робіт та/або надання послуг на території України або за її межами у період підготовки та проведення в Україні фінальних матчів Ліги чемпіонів УЄФА та Ліги чемпіонів УЄФА серед жінок сезону 2017/2018.

Зокрема, але не виключно, у вигляді зарплати, відшкодування видатків та добових, оплати проживання, забезпечення медичного страхування та/або страхування життя таким особам або третім особам на користь таких осіб (крім резидентів України у розумінні пп. 14.1.213 п. 14.1 ст. 14 розділу I Податкового кодексу), незалежно від їх участі у проведенні зазначених фінальних матчів:

  • представникам або посадовим особам асоціацій — членів УЄФА;
  • членам делегацій, що беруть участь у фінальних матчах, у тому числі членам команд, які здобули право на участь у фінальних матчах;
  • фізичним особам, акредитованим УЄФА, зокрема працівникам та тимчасовим працівникам, представникам засобів масової інформації, партнерам УЄФА, представникам спонсорів.

Дохід інших нерезидентів, отриманий у період підготовки та проведення фінальних матчів, є об’єктом нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на загальних підставах.


Набрав чинності Закон України «Про внесення змін до розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України у зв’язку з підготовкою та проведенням в Україні фінальних матчів Ліги чемпіонів УЄФА та Ліги чемпіонів УЄФА серед жінок сезону 2017/2018».

Змінами, зокрема передбачено що тимчасово, до 26 травня 2018 р. включно, звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання (надання) УЄФА або юридичними особами, уповноваженими УЄФА на здійснення організаційних заходів та/або проведення фінальних матчів Ліги чемпіонів УЄФА та Ліги чемпіонів УЄФА серед жінок сезону 2017/2018, квитків та послуг, що є їх невід’ємною частиною.

Звільняється від оподаткування прибуток, отриманий до 26.05.2018 р. включно УЄФА та/або його пов’язаними особами від передачі та/або використання комерційних прав, що стосуються фінальних матчів Ліги чемпіонів УЄФА та Ліги чемпіонів УЄФА серед жінок сезону 2017/2018.


Набирав чинності Закон України «Про внесення зміни до розділу XXI «Прикінцеві та перехідні положення» Митного кодексу України у зв’язку з організацією та проведенням фінальних матчів Ліги чемпіонів УЄФА та Ліги чемпіонів УЄФА серед жінок сезону 2017/2018».

Змінами, зокрема, передбачено, що тимчасово, до 26 травня 2018 р., звільняються від оподаткування ввізним митом товари (крім підакцизних), що ввозяться на митну територію України в митному режимі імпорту Союзом європейських футбольних асоціацій, уповноваженими УЄФА особами, футбольними клубами/командами, які беруть участь у фінальних матчах Ліги чемпіонів УЄФА та Ліги чемпіонів УЄФА серед жінок сезону 2017/2018 (далі — фінальні заходи Ліги чемпіонів УЄФА 2018 року), необхідні для забезпечення організації та проведення зазначених заходів. Продаж таких товарів на території України забороняється.

20 квітня

Набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку виробництва теруарних вин та натуральних медових напоїв».

Документом передбачено спрощену процедуру ліцензування виробництва для малих виробництв виноробної продукції на основі декларативного принципу.

Відтепер винороби, які виготовляють вино із власного винограду, можуть отримати ліцензію на виробництво без проходження атестації, але за умови відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства для малих виробництв виноробної продукції.

Контроль якості та безпеки вин виноградних, вин плодово-ягідних та/або напоїв медових здійснюється акредитованою лабораторією, уповноваженою компетентним органом згідно з вимогами чинного законодавства.

Набрав чинності наказ Мінагрополітики України, яким затверджено уніфіковану форму акта, що складається за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного нагляду (контролю) щодо додержання суб’єктом господарювання вимог законодавства у сфері ветеринарної медицини. Визнано таким, що втратив чинність, власний наказ від 12.10.2011 р. № 538.

21 квітня

Набрала чинності Постанова Нацбанку України від 17.04.2018 № 43 «Про затвердження Змін до Положення про здійснення небанківськими фінансовими установами фінансового моніторингу в частині надання ними фінансової послуги щодо переказу коштів».

Документом передбачено, що призначення відповідального працівника небанківської фінансової установи здійснюється за погодженням з Нацбанком. Кандидат  на посаду відповідального працівника небанківської фінансової установи особу має відповідати таким вимогам:

1) мати бездоганну ділову репутацію;

2) мати повну вищу економічну, юридичну освіту або освіту в галузі управління;

3) мати стаж роботи за напрямом діяльності у сфері запобігання легалізації кримінальних доходів/фінансуванню тероризму не менше ніж 3 роки або стаж роботи на посаді керівника небанківської фінансової установи за напрямом діяльності у сфері запобігання легалізації  кримінальних доходів/фінансуванню тероризму не менше одного року;

4) знати законодавство України у сфері запобігання легалізації кримінальних доходів/фінансуванню тероризму та міжнародні стандарти в цій сфері;

5) володіти навичками щодо застосування в практичній діяльності вимог законодавства України та внутрішніх документів.

Відповідальним працівником небанківської фінансової установи не може бути голова виконавчого органу (якщо виконавчий орган колегіальний), директор (президент) (якщо виконавчий орган одноосібний) або інша посадова особа, яка здійснює керівництво та управління суб’єктом господарювання відповідно до законодавства та установчих документів.

Коментарі