Альтернатива касовим апаратам: яка вона?

Share Button

Новий механізм реєстрації та обліку розрахункових операцій стане альтернативою традиційним касовим апаратам, що не потребуватиме додаткових знань та коштів. Про це розповів в.о. Голови ДФС Мирослав Продан.

 

 

«Те, що пропонується сьогодні як альтернатива касовим апаратам, – абсолютно проста система, яка не потребує ніяких додаткових знань, навиків. Основна її перевага — це гнучкість, а саме можливість цього програмного продукту використовуватись фактично любим пристроєм, який має доступ до мережі Інтернет», — зазначив Мирослав Продан.

Взяти участь у пілотному проекті вже виявила бажання низка суб’єктів господарювання, які запропонували використати новий механізм на своїх потужностях.

За словами очільника ДФС, нова система дозволить платникам зекономити значні суми коштів. Так, наприклад, сьогодні в Україні на обліку в податкових органах знаходиться 286 тис. касових апаратів, вартість яких наразі складає 4-20 тис грн. Щомісячно за кожний з них суб’єкти господарювання лише на обслуговування витрачають ще 200 грн на місяць.

«Новий програмний продукт матиме коннект з Електронним кабінетом платника податків. Реєстрація відбуватиметься за рахунок електронного цифрового підпису в кабінеті. Це відбувається в один крок, фактично в режимі онлайн. Потім програмний продукт, який буде використовуватися за бажанням платника: чи це буде комп’ютер, чи ноутбук, чи інший пристрій, даватиме можливість платнику реалізовувати будь-які товари, які передбачено проводити через касовий апарат», — розповів Мирослав Продан.

Автоматично електронний чек трансформуватиметься в спеціальний реєстр, який буде доступний для всіх бажаючих в Електронному кабінеті платника.

Для попередження будь-яких збоїв у роботі системи передбачено створення двох дата-центрів.

«Це — так звані кол-центри, які знаходитимуться в різних точках нашої держави. Вони страхуватимуть один одного на випадок втрати електроенергії чи інших можливих збоїв. Переключення здійснюватиметься автоматично при збої якогось із дата-центрів. Є багато нюансів, але ми їх відпрацьовуємо», — наголосив Мирослав Продан.

Очільник ДФС також підкреслив, що до цієї роботи залучаються суб’єкти, які такі або аналогічні проекти вже реалізовували в інших країнах, з ними здійснюються обговорення з метою адаптації цих новацій до вітчизняного законодавства.

За матеріалами “Вісника. Офіційно про податки”

Коментарі